Hagyjunk fel a kalóriaszámlálással, együnk tápláló ételeket


Itt az ideje, hogy abbahagyjuk a kalóriák számolgatását, ehelyett váltsunk tápláló étrendre, az majd csökkenti a szív- és érrendszeri halálozást. A rossz étrend több betegségért és halálért felelős, mint a fizikai inaktivitás, a dohányzás és az alkohol együttvéve. A táplálék a leghatásosabb gyógyszer, de lehet lassan ölő méreg is – állítják kutatók.

Az Open Heart orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint: Azzal kezdjük, hogy ajánljuk a magas zsírtartalmú mediterrán típusú diétát minden páciensünknek, barátunknak és családtagjaiknak. Dr. Aseem Malhotra, Dr. James DiNicolantonio és Simon Capewell professzor szerint még a dohányzás abbahagyásánál is fontosabb ez az egyszerű étrendváltás, mert gyors javulást hoz.

A zsíros halak (omega-3 zsírsavak), az olívaolaj és a diófélék fogyasztása összefüggésben van az összes halálozás, és különösen a szív- és érrendszeri halálozás csökkenésével, hatásuk hónapokon belül megmutatkozik – állítják a kutatók.

Az orvosok túl sokáig haboztak, mert az élelmiszeripar és a súlycsökkentő iparág az élelmiszerek kalóriatartalmára irányította a figyelmet, annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték szólt amellett, hogy a tápanyagtartalom az, ami igazán számít.

Egy adag cukros üdítő, 150 kalória, jelentősen megnöveli a 2. típusú cukorbetegség kockázatát, míg egy marék dió (30 gramm dió, 15 gramm mandula, 15 gramm mogyoró) vagy négy evőkanál extra szűz olívaolaj elfogyasztása jelentősen csökkenti a szívroham vagy a sztrók kockázatát.

Ha hetente kétszer egy-egy adag diófélét ennének az emberek, 90 000-rel kevesebb lenne a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező halálozás – egyedül az USA-ban.

                                                                                                                 drmontebosco_egeszseg

Az Akció a Cukorbetegek Egészségéért program megmutatta, hogy az alacsony kalóriájú étrend a megnövelt fizikai aktivitás mellett sem tudta csökkenteni a 2. típusú cukorbetegek kockázatát a szív- és a sztrókhalálra, annak ellenére, hogy jelentős mennyiségű súlyt adtak le.

„Ha sikerül elmozdulnunk a kalóriától, a táplálék mennyiségétől a táplálék minőségéhez, az gyors ütemben segítene csökkenteni az elhízást, az ezzel járó betegségeket és a kardiovaszkuláris kockázatot" – állítják.

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a rossz étrend több betegségért és halálért felelős, mint a fizikai inaktivitás, a dohányzás és az alkohol együttvéve. A kutatók arra szólítják fel a kormányt, hogy adóztassa meg a cukros üdítőket, és támogassa a gyümölcsöket, zöldség- és dióféléket, és gyakoroljon erősebb kontrollt az 'üres kalóriák' (junk food – csipszek, üdítők, édességek) reklámozása fölött.

 

Forrás: www.natursziget.com

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password