Mi a harántemelés? Pontosan hol található?

Harántemelés”, mindannyian ismerjük ezt a kifejezést. De azt is tudjuk, mit takar valójában? Nos legtöbben a talpbetét belső oldalán a közép tájon a levő, féltojásnyi domborulatra gondolunk. A "harántemelés" kifejezés azonban téves. Ez a kialakítás ugyanis orvosilag a láb hosszanti boltozatát alátámasztó hosszanti emelés. Két fogalmat kell külön választanunk:

Az egészséges felnőtt lábon 2 boltozat látható, ahol a csontok ívet alkotnak:
egy haránt, azaz keresztirányú boltozat és
egy hosszanti boltozat.
Az ívek szerepe hasonló az építészetben alkalmazott boltívekéhez, vagyis a felülről egy pontban ránehezedő nagy súlyt széles felületre oszlatja szét.


A lábfejen a harántboltozat előrébb van és keresztirányú. Ez az „igazi” harántboltozat. A lúdtalp vonatkozásában gyakorlatilag nincs szerepe, lesüllyedése egyéb, főként idősebb korban megjelenő betegségeket okoz.

A tényleges harántemelés a lábujjak tövénél levő keresztirányú lelapuló boltozatot emeli meg: a lábujjak töve táján a talpbetét középvonalában húzódó enyhe domborítás. (Az ábrán a kereszt nyíl mutatja.)

Ez jóval kisebb, mint a talp belső oldalánál lévő hosszanti domborulat. Elsősorban kalapácsujjak, bütyök, egyebek esetén alkalmazzák.

 

 

 


Hosszanti boltozat és lúdtalp

A lúdtalpról akkor beszélünk, ha a lábfej hosszanti boltozata süllyed le. Kezelése a hosszanti boltozat emelésével történik. A lúdtalppal kapcsolatban tehát mindig erre a hosszanti, belső, ívre gondoljunk, a cipők, papucsok esetében pedig a talpbetét belső oldalán levő kb. féltojásnyi domborulatra. 

 

A gyakorlatban a lúdtalppal foglalkozó cikkek gyakran "harántemelésnek" nevezik ezt a hosszanti emelést. Tévesen!

 

 

 


A lúdtalp kezelésben szintén alkalmazott szupináló, azaz döntött sarok szisztéma: a belül megemelt sarokkal dönti kifelé a cipőt, ezáltal a boka kevésbé dől befelé. Azonban az első képen látható szupinálás és a lesüllyedt belső ív (hosszanti boltozat) alátámasztása talpbetét domborulattal 2 külön dolog, ugyanakkor együtt, egy gyógycipőben is alkalmazható. A szupinálást ma egyöntetűen minden ortopéd orvos helyesli, a belső alátámasztásról (hosszanti boltozat emelő betét) megoszlanak a vélemények.

 

 

 

 


Forrás: ludtalpgyik.blog

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password