A lúdtalp hajlam kérdése vagy a lábat  ért környezeti hatások miatt alakul ki?

A lúdtalp kialakulásában egyaránt szerepet játszanak az alkati, azaz öröklött tényezők és a környezeti hatások. Az öröklött hajlam markáns, sőt alapvető tényező.

  • Van gyerek, akinél sosem alakul ki bokasüllyedés. Ők bármit tehetnek,szerencsés alkatot örököltek.

  • Azonban, ha a szülők vagy nagyszülők lúdtalpasak, sajnos a gyermeknél is valószínűsíthető a lúdtalp megjelenése. Egyesek pedig kifejezetten hajlamosak a lúdtalpra. 


Tudjuk, hogy a kisbabák eredendően "lúdtalpasan” születnek, puha, párnás kis talpacskákkal. A lábboltozat a járás során, évek alatt formálódik, a lábizmok munkája által megemelődik. Amelyik gyereknél ez az emelkedés késik vagy elmarad, az lúdtalpassá válik.

Egészséges láb kontra lúdtalp


Születéstől kezdve már rajtunk is múlik!

A születéstől kezdve azonban már sok múlik azon, hogy a szülő hogyan alakítja a kicsi életmódját. 

  • Az a gyerek, aki folyton édességet, chipset eszik, cukros italokat iszik, bizony elhízik. Ha ehhez társul az állandó számítógépezés és/vagy a TV előtt ülés/fekvés, a kevés mozgás, a láb izmai ellustulnak, gyengék lesznek. A gyenge lábizmok és a nagy súly miatt sokkal nagyobb eséllyel fog kialakulni a bokasüllyedés, mint egy vékony, sokat ugrabugráló, sokat sportoló lurkónál.

  • A cipő is ronthat: ha olyan cipőben járatjuk a gyereket, ami a lábizmokat lustává teszi, nagyobb a sansz a bokasüllyedés kialakulására.

A lúdtalp több tényező összhatására alakulhat ki a. Bár öröklött hajlamunkra nincs ráhatásunk, a környezeti hatásokra, az életmódunkra azonban nagyon is van. Vajon odafigyeléssel, gondozással tudjuk befolyásolni a lúdtalp alakulását? Nos, erről megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a fáradozás hiába való, ezért elég csak a tüneteket kezelni. A hivatalos magyarországi orvosi álláspont szerint azonban van mit tenni. A lúdtalp alakulását befolyásolandó tényezők egyike a cipő.
 

Okozhat-e lúdtalpat a lúdtalp elleni cipő?

Az ortopédiában régóta elfogadott elv, hogy egészséges lábra nem szabad "lúdtalpbetétes cipőt" adni, mert az lustává teszi a lábboltozatot tartó izmokat, ami végül lúdtalp kialakulásához vezethet. Az utóbbi évtizedben a bolti gyermekcipők között is megjelentek olyan modellek, amelyekben "az egészséges lábfejlődésért alkalmazott segítségként" a lúdtalpbetéthez hasonló harántemelést alkalmaznak.
 

Mi az a harántemelés?

 

 

Következő blogbejegyzésünkben folytatjuk írásunkat a harántemelésről, a viselhető és kerülendő cipőkről.

 

Forrás: ludtalpgyik.blog

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password