Blogunkban a kicsik és a felnőttek egészségének, testi-lelki jól létének kérdéseit járjuk körül, ehhez kapcsolódó írásokat teszünk közzé. Most a táplálkozás szemszögéből közelítünk a témához.


Jó kedély mediterrán diétával

Kutatások bizonyítják, hogy a mediterrán diétán élő emberek között 30 százalékkal kevesebb a depressziós.


A tudományos kutatók már régen találtak összefüggést a táplálkozás és egyes betegségek kockázata között. A gyümölcsben, zöldségben, főzelékfélékben, olíva olajban és halban gazdag étrenden élők bizonyítottan kevésbé hajlamosak rákra, szívbetegségekre, diabéteszre és akár még az Alzheimer-kórra is. A depresszió szintén ide sorolható. Egy új kutatás eredménye szerint, a mediterrán diéta még ezt is megelőzheti.

Az egészséges táplálkozás magyarázza a dél-európai országokban élők magasabb várható élettartamát, ismerjük ezt a feltételezést. Vajon a mediterrán országokban tapasztalható alacsony depressziós és öngyilkossági ráta szintén összefüggésben van a táplálkozással?

 

Egy amerikai pszichiátriai szaklapban publikált jelentés szerint 10 ezer egészséges spanyol egyetemet végzett résztvevő töltött ki egy részletes kérdőívet táplálkozási szokásairól a kutatás kezdetén, majd négy és fél éven át követték őket. Különösen arról kérdezték őket, hogy étrendjükben hogyan szerepelnek a mediterrán konyha alábbi összetevői:

- Egyszeresen telítetlen zsírsavak aránya (ilyenek vannak pl. az olíva olajban) a telített zsírsavakhoz képest (állati zsírok, pl. vaj és húsok).
- Visszafogott alkohol- és tejfogyasztás
- Húsok kis mennyiségű fogyasztása
- Nagy mennyiségű salátaféle, gyümölcs, csonthéjas, gabonaféle, zöldség és hal fogyasztása

Az eredmény? Akik a fenti diétán éltek 30 százalékkal kevésbé voltak hajlamosak a depresszióra.

A kutatók szerint az olíva olajban található zsírsavak játszanak a fentiekben nagy szerepet, bár az egész diéta együttes hatása valószínűleg fontosabb, mint egy kiemelt összetevőjéé. Kézenfekvőnek látszik, hogy az omega-3 zsírsavak, más természetes telítetlen zsírsavak és a csonthéjasokból, olíva olajból származó antioxidánsok, valamint a gyümölcsökből és zöldségekből származó más fitokemikáliák a természetes B-vitaminokkal együtt felelősek a leírt eredményekért.
Mindazonáltal további kutatások szükségesek, hogy teljes bizonyítást nyerjen a depresszió-gátló hatás.

Együnk mediterránul!

Mi is a mediterrán táplálkozás lényege? A Földközi-tenger partján több mint egy tucatnyi ország van, mindegyiknek megvan a maga jellegzetes konyhája, szóval mi is teszi a sok különböző kultúra és ízlésvilág táplálkozását mediterránná?

Ami közös bennük:

- Sok gyümölcsöt, zöldséget, kenyeret és más gabonafélét, burgonyát, babot, magvakat és diófélét fogyasztanak
- Olíva olajat használnak, amely az egyszeresen telítetlen zsírsavak fontos forrása
- Viszonylag kevés tejtermékeket, tojást és baromfit fogyasztanak
- Nagyon kevés vörös húst esznek
- Az ételek ízesítésére növényi fűszereket használnak, amelyek helyettesítik vagy csökkentik a felhasznált sómennyiséget
- Vörösbort fogyasztanak


Forrás: oreganeniked.hu
 

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password