Életük során az emberek 60%-a szenved lábproblémáktól .......................

................. e szavakkal zártuk cikkünk előző részét, melyet most folytatunk.

 

Bár a gyerekek 96 százaléka egészséges lábbal jön a világra, a 16 évesek 40%-ának már károsodott a lába. Ezt többek között a nem megfelelő gyermekcipők is okozzák. A megvizsgált 3-6 éves gyerekek 69,4%-a túl rövid utcai cipőt viselt. Az otthon és óvodában használt házicipőknél ez az érték még nagyobb, 88,8% volt. Eredmény: a gyerekek háromnegyedének nagy lábujja már helytelen szögben áll.

Ha az alapoknál valami nem stimmel, az az általános jó közérzetet is befolyásolja. A lábak az egész embert tükrözik, és minden lépéssel támogatják az egészségünket vagy elősegítik megbetegedésünket.

A lábtartás hatással van a térd, a csípő és a medence állására, sőt egészen az állkapocsig hatást gyakorol a testünkre. Nem hiába állítják egyes lábspecialisták, hogy a láb az ember legfontosabb testrésze.

                                                                                                                            drmontebosco_papucs_egeszseges_lab

Mezítlábra születtünk

A lábfej tartási hibák gyakori fellépésének oka, hogy időnk túlnyomó részében kényelmetlen cipőben járunk, s nagyon ritkán sétálunk mezítláb természetes talajon, homokon, füvön, földön. Az emberi talp nem arra alakult ki, hogy kemény felületen álljon és menjen. Manapság főleg betonon, kő- vagy fapadlón járunk. A kemény felületeken azonban a talpunk belső fele nem tud megfelelően megtámaszkodni. Emiatt következik be aztán a lábfej megsüllyedése, ami a boka, ujjpárnák és lábujjak deformálódásához vezethet.

Amit azonban elrontottunk, helyre is hozhatjuk. Járjunk minél többet mezítláb. Minél fiatalabb korban kezdjük, annál jobb a megelőző hatása. Minél idősebb korban szokunk rá, annál inkább terápiás módszerekkel ötvözzük.

A legegyszerűbb és legtermészetesebb módszer, ha a természetben, akár csak egy parkban is, mezítláb járunk. Edzi az izmokat, ami megemeli a talpboltozatot, ezzel párhuzamosan érzékelésünket is aktiválja. Főleg a gyerekek számára fontos, hogy nyáron minél többet szaladgáljanak mezítláb.

A mezítlábazás összeköti a földet és az emberi lelket, és szoros kapcsolatot alakít ki a természettel, ami segít az élet során az egyensúly és a stabilitás megőrzésében. Minden korosztály számára a legegyszerűbb edzési módszer, ha harmatban, hóban vagy természetes vizekben sétálnak – serkenti a vérkeringést, javítja a szervezet vérellátását és stabilizálja a vegetatív idegrendszert.

Még az irodába zárt emberek vagy a kényelemszeretők is edzhetik a lábukat – például lábreflexgörgőkkel vagy masszázslabdával.

 

(Forrás: Gut zu Fuss durchs Leben, Leben News 2010/4, németből fordította: Harrach Orsolya - Natursziget.com)

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password