A lábak egészségünk alappillérei – éppen ezért nagyobb odafigyelést érdemelnek. Rajtuk nyugszik a teljes testsúlyunk. Egy életen át hordoznak bennünket – amikor futunk, táncolunk, ugrálunk, megyünk vagy akár csak állunk. A lábak az ember mozgékonyságának és haladásának alapjai.

Egy normális napon - kocogás vagy kirándulás nélkül – átlagosan 10.000 lépést teszünk meg. Ha 60 cm-es lépéshosszal számolunk, egy 75 éves átlag élethossz alatt körülbelül négyszer „megkerüljük a Földet”.

A lábunk felépítése anatómiai csoda. 26 csontból áll, melyeket 33 izület köt essze. A mozgatást 19 izom, a tartást 107 szalag és több mint 200 ín biztosítja. A hossz- és keresztboltozat formája lehetővé teszi, hogy a lábunk a legkülönfélébb minőségű felszínekhez igazodni tudjon. A talpunk akár a cipőn keresztül is képes „megragadni” és „érezni” a talajt.


DrMonteBosco papucs - egészséges láb

 

A láb evolúciója

Kutatók szerint a két lábon állás jóval korábban kialakult, mint a kéz és agy használatának fejlődése megkezdődött volna. Idővel azonban a kéz használata előtérbe került a lábbal szemben, ami jól tükröződik abban is, hogy megtanultuk mozgatni kezünk összes ujját, de ugyanez nem érvényes a lábujjainkra. Hasonlóképpen a kezünk minden ujjának külön neve van, míg a lábujjaink névtelenek.

A kezünket sokkal gyakrabban mossuk és gondosabban is ápoljuk, ugyanakkor a lábunkra jóval kevesebb gondot fordítunk.

Lábproblémák

Lábunk fontosságára általában csak akkor gondolunk, ha valami problémánk adódik vele . És mivel az emberek már hosszabb ideje ülő életmódra alakultak át – ülünk az íróasztal mögött, a tévé előtt, a kormánykeréknél – a lábproblémák egyre több kortársunkat érintik. Életük során az emberek 60%-a szenved lábproblémáktól, ennek felét a lábgomba jelenti, amit az ortopédiai deformációk (lúdtalp, bokasüllyedés, kalapácsujj stb.) és a tyúkszem követ. ......


(Forrás: Gut zu Fuss durchs Leben, Leben News 2010/4, németből fordította: Harrach Orsolya - Natursziget.com)


A cikk folytatásával hamarosan jelentkezünk, figyeld következő hírlevelünket.

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password