Gyógypapucs, komfort papucs, kényelmi papucs, kímélő papucs – Tények a szakember szájából

Dr. Lajos Éva, a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa nyilatkozik a gyógypapucsok viseléséről:

 

Egyre több cég forgalmaz olyan lábbelit, amit gyógypapucs névvel illetünk. Mint azt a doktornőtől megtudtuk, ez utóbbiak speciálisan kiképzett lábbelik, mégsem számítanak ortopéd cipőnek.

DrMonteBosco női papucs 124_Rosso

"Úgy szoktam mondani, hogy ezek „kímélő lábbelik”, hiszen természetes anyagokból készülnek, ami gyermekeknél és időskorúaknál a bőr fokozott érzékenysége miatt is fontos szempont" - mondja a doktornő. Ezen lábbelik esetében a talprész kiképzése megfelelő a láb hosszanti és harántboltozati ívének alátámasztásához. Ez a talprész a deformitás kezelésében is szerepet játszik, biztosítva ezzel a láb anatómiai viszonyainak fenntartását - ezért az ilyen papucsok, szandálok használata, akár megelőzésként is előnyös.

Ezeknél a lábbeliknél előfordul, hogy a betét a megfelelő nyomáspontokon aktív masszázst nyújt a talpnak, amit a bordák ráadásként folyamatosan szellőztetnek - ez ugyancsak fontos, hiszen nélküle beizzadhat a talp.

 Női papucs - klumpa D52 BiancoVásárláskor fontos szempont, hogy a papucs vagy szandál talpa csúszásmentes legyen, kialakítása pedig a biztosabb járást segítse. Deformált láb esetén lényeges a megfelelő alátámasztás, ez ugyanis csökkentheti a láb izomzatának kifáradását, javíthatja a vénás keringést, könnyebbé, kényelmesebbé teheti a járást, nem utolsó sorban pedig közérzetünket is javíthatja.

Egészséges láb esetén a talpkiképzést nem kell olyan árgus szemekkel figyelni, mint az imént felsoroltakat, hiszen a magasított belső talpkiképzés egészséges láb esetén nem kiemelt szempont. (Bár tény, hogy a kissé emelt sarok segít a járásban és a tartásban.)

 Komfort papucs 204_beige

Egyes papucsokhoz és szandálokhoz speciális talpbetét tartozik, ami tehermentesíti a bokát és a gerincoszlopot, természetes járást biztosítva. Ennek köszönhetően nem alakul ki bőrkeményedés, sőt a talpbetétek akár artériás keringésünkre is jótékony hatással lehetnek.

 

Forrás: Szabó Emese - www.fogyasztok.hu

 

 

 

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password