X-láb - kezelése és gyógytornája gyerekkorban, felnőttkorban

list :: DrMonteBosco Blog ::

 Az alsó végtag az emberi test stabilitásáért, mozgékonyságáért és mobilitásáért felelős. Csontok-izmok-ínak egyedi és hatékony szerkezete jellemzi. A szerkezetben létrejövő bármilyen elváltozás, ortopédiai probléma megjelenéséhez vezethet. Az egyik ilyen ismert elváltozás az x-láb jelenség.

Ez olyan ortopédiai állapot, amelyben a lábak a természetes párhuzamos egyenes pozícióval ellentétesen X alakban helyezkednek el. Ez a rendellenesség különböző okokra vezethető vissza, és gyermekek körében gyakran jelentkezik. Az elváltozás olyan további problémákat okozhat, mint az egyensúlyzavar, a járási nehézségek és a lábfej deformációja.

A következő cikk célja, hogy átfogó képet nyújtson a jelenségről. A cikk részletesen tárgyalja az x-láb okait, tüneteit, diagnosztizálását és kezelési lehetőségeit. 

 X-láb kezelése és gyógytornája

Mi az x-láb jelenség?

Az x-láb a lábszár tengely deformitása (vagy valgus deformitás), amely az egyenes tengelytől kimozduló, X alakot mutató eltérést eredményez.
Ez azt jelenti, hogy a lábfejek az egyeneshez képest egymástól kifelé távolodnak, míg a térdek egymáshoz közelebb kerülnek, bizonyos esetekben befelé is fordulnak. A lábfejek, illetve a belbokák egyenes, zárt
állásban nem érintkeznek egymással, annak ellenére sem, hogy a térdek összezárnak.
A térdek és a lábfejek ilyen irányú kimozdulását a csípő magasságában befelé forduló combcsont eredményezi. Leggyakrabban mindkét lábszáron észlelhető, szimmetrikus jelenségről van szó, de lehet csak az egyik láb az érintett.

Az elváltozás gyakran jelentkezik gyermekkorban, mikor a csontok és az ízületek még fejlődésben vannak.

Az első életévekben ez a természetes fejlődés átmeneti fázisa, mely a legtöbb esetben természetes úton, spontán helyreáll.
Azonban bizonyos esetekben az x-láb megmarad vagy súlyosabb problémává alakul, amely mindenképp kezelést igényel.   

 

Az x-láb, orvosi néven genu valgum fajtái

Az elváltozásnak különböző fajtái léteznek, eltérő megjelenéssel és változó súlyossági fokkal.

- Physiologic genu valgum: megjelenése gyermekeknél a normál, fiziológiás fejlődés része lehet. Az újszülöttek és csecsemők gyakran egyenes lábakkal születnek, majd a lábfejek és a térdízületek fejlődésével megjelenik az X alak. Általában 2-4 éves korban, a járás megkezdését követően alakul ki, majd a gyermek növekedésével kb. 6-8 éves korra fokozatosan kiegyenesedik. Ez a típus általában nem igényel kezelést.

- Felnőtt korra megmaradó genu valgum. A gyermekkori elváltozás állandósul, vagy tovább romlik. Ez már az esztétikai kellemetlenséget meghaladó komolyabb probléma.

- Baleset, sérülés következményeként kialakuló deformáció

 

Kialakulásának okai

Több tényező is szerepet játszhat a combcsont befordulásában és a deformitás kialakulásában. Leggyakrabban az alábbi tényezők okozhatják:

 • Genetikai faktorok: Az x-láb néha családi hajlam eredménye. Ha a családban már korábban előfordult genu valgum jelenség, az nagy valószínűséggel növeli a gyermekek ilyen irányú hajlamát.
 • Izomzati egyensúlyhiány: Az izmok és az ízületek egyensúlyának hiánya hozzájárul az x-láb kialakulásához. Bizonyos izmok túlzottan erősek vagy túl feszesek lehetnek, míg mások túl gyengék vagy túl lazák. Ez a diszbalansz az ízületek helytelen pozíciójához vezet.
 • Csontanyagcsere zavar vagy D-vitamin hiány: A rachitis (angolkór), mely a D-vitamin hiányával és a kalcium és foszfor anyagcseréjének zavarával jár, befolyásolja a csontok és ízületek fejlődését. 
 • Combcsont és lábszárcsont növekedési zavara
 • Gyenge kötőszövet: Néha az x-láb oka lehet a gyenge kötőszövet, amely nem tud megfelelő támogatást nyújtani az ízületeknek és a lábfejeknek. Ez jellemzően veleszületett állapot.
 • Gyenge láb- és térdizmok: Ha a láb- és térdkörüli izmok gyengék vagy elégtelenül fejlettek, az x-láb kialakulásának kockázata nő. Az izomgyengeség nem biztosítja megfelelő stabilitást és támogatást a lábnak.
 • Ízületi szalagok gyengesége, lazasága: az ízületi szalagok gyengesége gyenge izmokkal és főként túlsúllyal kombinálva jelentősen fokozza az elváltozás kialakulásának esélyét.
 • Mozgásszegény életmód
 • Túlsúly, mely a mozgásszegény életmóddal együtt fokozza a kialakulás veszélyét
 • Lúdtalp: oda-vissza hatnak egymásra, vagyis a lúdtalp okozhatja a középtengelytől való kimozdulást, illetve ez fordítva is igaz
 • Helytelen statika, rossz testtartás
 • Sérülések, rossz pozícióban, helytelenül rögzült törések

A kialakulás visszavezethető egyetlen okra, de gyakran több tényező együttes hatása is lehet, mely tényezők egyénenként változnak. 

 

X-láb tünetei

X-láb ellen
 • Legjellemzőbb tünete a szemmel is jól látható x alakú lábszárforma. Ez eleinte csak külső, esztétikai problémát okoz. Az elváltozás állandósulásával vagy romlásával a lábszár és a kapcsolódó területei is tünetekkel jeleznek.
 • Fájdalmak megjelenése a bokában, a térdben és a csípőben
 • A felborult, kimozdult statika következményeként ízületei kopások alakulnak ki a csípő és a térd ízületében
 • Fáradtság és lábfájdalom, különösen hosszabb ideig történő állás vagy járás után. Az egyenetlen terhelés és a lábfej helytelen pozíciója miatt a láb izmai és ízületei túlterheltté válnak 
 • Egyensúlyzavar és járási nehézségek
 • A helytelen terhelés további következményeként a lapos láb, lúdtalp, bokasüllyedés megjelenése

 


X-láb kezelése gyermekeknél és felnőttkorban

A tünetek diagnosztizálása és az állapot súlyosságának meghatározása ortopéd szakorvos feladata. A vizsgálat során az orvos megméri a belbokák távolságát álló és fekvő helyzetben, megfigyeli a járást, talpterheléses vizsgálatot végez és röntgent kér az állapot monitorozására. Mindezeket egybevetve állítja fel a megfelelő kezelési tervet.

 

Kezelése gyermekkorban

Ebben az életkorban a kezelés többnyire konzervatív módszerekkel történik, amelyek segítenek a lábak helyes növekedésének és fejlődésének támogatásában. 

 •  Megfigyelő kezelés: Az enyhe vagy fiziológiás x-láb esetén, amely a normális fejlődési folyamat része lehet, gyakran elegendő a megfigyelő kezelés. Ez azt jelenti, hogy az orvos rendszeres vizsgálatokat végez és követi az láb állapotát. A legtöbb esetben az elváltozás magától korrigál a gyermek növekedésével.

Ha a spontán gyógyulás nem következik be az iskoláskor kezdetéig, kezelésre van szükség.

 • Leghatékonyabb eszköz a gyógytorna, izomerősítő, nyújtó és egyensúly fejlesztő gyakorlatokkal. Ezek a gyakorlatok segítenek:
- Erősítő gyakorlatok a renyhe, megnyúlt izmok edzésére 
- Nyújtó gyakorlatok a megrövidült izmok nyújtására
- Aktív mozgatásra serkentő gyakorlatok
- Helyes súlyelosztás gyakorlása

A gyakorlatokat gyógytornász tanítja be, de ezt követően bárhol végezhetőek. Fontos a rendszeresség.

Gyermekeknél a családdal együtt végzett játékos torna ösztönző hatású. Pókjárásban vagy rákjárásban testvérekkel vagy a szülőkkel együtt bejárni a lakást jó móka és a kicsi észre sem veszi, hogy kiváló nyújtó hatású gyógytornagyakorlatokat végez.

 

További lehetőségek:

 • Lúdtalpbetét viselése a lesüllyedő lábboltozat megtámasztására
 • Szupinált (döntött sarkú) cipő viselése: hasznos kiegészítő az ízületek és a lábfej helyes pozíciójának támogatásában.
 • Kineziológiai tapaszok alkalmazása stabilizálja az ízületeket, segíti a fájdalmas ízület körüli izmok munkáját és növeli az ízületi mozgásterjedelmet.
 • A megnövekedett testsúly csökkentése terhet vesz le a láb ízületeiről (is)
 • Műtét: Rendkívül ritka esetekben, amikor az x-láb súlyos és más kezelési módszerek nem hoznak eredményt, műtéti beavatkozás lehet szükséges. A műtét célja az ízületek vagy az ínszalagok korrekciója, valamint a lábak helyes pozíciójának helyreállítása.

 

X-láb kezelése felnőttkorban

A gyermekkori kezeléshez hasonlóan felnőttek esetében is hatékony módszerek a:

Fizioterápia és gyógytorna

X-láb korrigáló torna otthonra nyújtó-mobilizáló, erősítő gyakorlatokkal

- Gátülésben a hátsó láb térdét a padlóról elemeljük, boka lent marad – mindkét lábbal ismételjük

- Térdelőtámaszban lábat egyenesen hátra nyújtjuk, majd térdet kifordítjuk és visszafordítjuk – mindkét lábbal ismételjük

- Térdelőtámaszban a behajlított térdet oldalra emeljük, kinyújtjuk, majd vissza és le – mindkét lábbal ismételjük

- Hanyatt fekvésben lábakat derékszögbe felemeljük, majd terpeszbe nyitjuk, kitartjuk

- Egyenes állásból hátrafelé támadóállásba lépünk és vissza – mindkét lábbal ismételjük

- Széles terpeszállásban lassan leguggolunk, térdek kifelé néznek, majd vissza

- Terpeszállásban leguggolunk, térdeinket könyökünkkel szétnyomjuk, kitartjuk

- Masszázshengerrel hason fekvő helyzetben a belső combokat egyenként kifordítva finoman áthengereljük – mindkét lábon elvégezzük

A mobil gyakorlatokat 8-10-szer ismételjük, a fix gyakorlatokat legalább 2 percig próbáljuk kitartani. A betanult gyakorlatok helytől függetlenül, bárhol végezhetők. 

Fontos, hogy eredményt a rendszeres, napi szintű gyakorlás hoz.

                                               X-láb korrigálása tornával

További kezelési lehetőségek

 • Ortopédiai cipők és talpbetétek viselése az egyenletes terhelés biztosítására és a lábfej deformitásának korrekciójára.
 • Súlyosabb x-láb esetén, támogató eszközök, például ortézisek vagy sínrendszerek használata segíthet a lábfej helyes tartásában és az ízületek stabilitásának javításában.
 • Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító kezelés: rövid távon enyhíthetik a deformitás okozta fájdalmat és gyulladást. Azonban ezek a gyógyszerek csak tüneti enyhítést nyújtanak, és nem kezelik a deformitás alapvető okát.
 • Súlycsökkentés a vázizomzat és ízületei terheinek csökkentésére.
 • Műtét: Súlyos és tartósan fennálló x-láb esetén műtéti beavatkozás lehet szükséges. Az ilyen típusú műtéti beavatkozások általában átfogó tervezést és komoly rehabilitációt igényelnek.

 

Hatása az életminőségre

- Fájdalom és kellemetlenség: Az ízületek, izmok és szalagok egyenetlen terhelése és túlterhelése miatt enyhe, majd egyre fokozódó fájdalomérzet jelentkezik a lábban és az alsó végtagokban, ami korlátozhatja a mozgást és az olyan mindennapi tevékenységeket, mint például a séta.

- Egyensúlyproblémák: Befolyásolja az egyensúlyérzetet és a stabilitást. A lábfej helytelen pozíciója miatt csökken az állóképesség és növekszik a sérülés kockázata. Az egyensúlyzavarok kihatnak a közlekedésre, a sporttevékenységekre, az általános napi tevékenységekre.

- Korlátozott mobilitás: Beszűkíti a lábak mozgásterjedelmét és ízületi funkcióját, ami nehézséget okoz lépcsőn járáskor, leüléskor vagy helyzetváltoztatás során. A korlátozott mobilitás hatással van az egyéni függetlenségre és a mindennapi tevékenységek végrehajtására.

- Pszichoszociális hatások: Az x-láb esztétikai megjelenése, a járási kihívások és a fizikai korlátozások hatással lehetnek az önbizalomra és az énképre. A genu valgum okozta szemmel látható deformitás és a társadalmi elvárások hatására a betegek bizonytalanságot és szorongást tapasztalhatnak. Ez kiemelkedően fontos kérdés a gyermekkorban, amikor kialakul az egyén önbecsülése és társas kapcsolatai.

- Hatás az aktivitásra és a sportra: a lábak helytelen pozíciója és az egyensúlyproblémák csökkentik egyes sportok, például a futás vagy a labdajátékok sportteljesítményét és növelik a sérülések kockázatát. Ez csökkenti az önbizalmat és az életminőséget. 

Fontos, hogy időben felismerjék és kezeljék a problémát, valamint, hogy megfelelő támogatást és gondozást kapjanak. A megfelelő kezelés, a rehabilitáció és a pszichoszociális támogatás segít az életminőség javításában és az aktív és teljes élet elérésében.

 

Mint az ortopédiai és egyéb elváltozások esetében általában, ez esetben is jobb az elváltozás kialakulásának megelőzése, mint a már meglévő probléma kezelése.

Megelőzés - mit tehetünk?

 • Mozogjunk sokat, legyünk aktívak, ne hagyjuk izmainkat ellustulni. A mozgás átfogóan pozitív hatású a testi-lelki egészség megőrzésének szempontjából.
 • Tudatosan figyeljünk a testtartásunkra és a helyes járástechnikára. Kerüljük a hosszabb ideig tartó rossz testtartást és a kényelmetlen lábpozíciókat, amelyek terhelhetik az ízületeket és az izmokat.
 • Viseljünk megfelelően kialakított utcai lábbelit és otthoni papucsot 
 • Viseljünk lúdtalpbetétet, amennyiben a lábboltozat szempontjából indokolt
 • Kontroláljuk a testsúlyunkat

Korai felismerés és kezelés: Ha felmerül x-láb kialakulásának gyanúja, fontos, hogy mielőbb konzultáljunk az ortopéd orvossal. Az időben történő felismerés és kezelés segíthet megelőzni az elváltozás progresszióját és súlyosbodását.

 

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password