Talpfájdalom, talppárna gyulladás okai és hatékony kezelése

list :: DrMonteBosco Blog ::

A talpfájdalom napjaink általános problémája, mely sok embert érint. A lábfej alsó járófelületén, azaz a talpon jelentkezik. Az érzet enyhétől a kínzóig változó intenzitású lehet. Gyakran okozhat a járástól való félelmet és járási nehézséggel is társulhat.

Megjelenésének számos oka lehet, például a túlzott terhelés, a lúdtalp, a túlsúly, a rosszul illeszkedő cipők, vagy akár súlyosabb kórképek is, például a sarok sarkantyú vagy az üszkösödés.

Ha nem kezeljük megfelelően, akár krónikus problémává is válhat. Kezelésére többféle megoldás létezik, az otthoni tornagyakorlatok, a megfelelő lábbelik viselése, az ortopédiai talpbetétek használata, a fizikoterápia vagy akár a sebészeti beavatkozás is segíthet megszüntetni a fájdalmas állapotot.

Ebben a cikkben részletesen tárgyaljuk a talpfájdalom különböző típusait, okait és kezelési lehetőségeit, hogy segítsünk e gyakori probléma megértésében és a hatékony megoldás megtalálásában.

 

Mi a talpfájdalom, hol jelenik meg?

A talpfájdalom, általános elnevezés a láb talpának bármelyik területén jelentkező fájdalmára. Ez lehet enyhe vagy súlyos, és lehet átmeneti vagy tartós jellegű. Megjelenhet, mint égő, bizsergő, éles, szúró vagy tompa fájdalom, és lehet egyoldalú vagy mindkét lábon jelentkező probléma.

 

Talpfájdalom tünetei

A fájdalom jellege, intenzitása és időtartama változó lehet. Általában az alábbi tünetekkel jelentkezik:

Talppárna gyulladás okai

 • Égő talpfájdalom vagy bizsergő, tompa, szúró a talp középső vagy belső részén, különösen hosszabb ideig tartó állás vagy járás után
 • Lábujjak alatti talppárna fájdalom, duzzanat és gyulladás
 • Fájdalom a saroknál vagy a sarok alatt 
 • Reggeli merevség: a talp fájdalmas és merev az ébredést követő első lépéseknél
 • Lábfájás terhelés hatására: az érintett talp terhelés hatására, például futás vagy ugrálás, de akár a járás során is fájdalmassá válik
 • Gyulladt szövetek: az érintett terület duzzadt, piros, meleg tapintású és érzékeny
 • Izomgyengeség
 • Járási nehézségek 

Az érintett terület mozgásképtelensége és a fájdalom időtartama egyénenként és a kiváltó ok függvényében változik. Ha a tünetek akutak, akkor nagy valószínűséggel átmeneti túlterhelés vagy egy kisebb sérülés következményeként jelentkeznek. Azonban, ha hosszabb ideig fennállnak, krónikussá válnak, akkor komolyabb ok vagy elváltozás is állhat a háttérben.

A talpfájdalom hatással lehet mindennapi tevékenységeinkre, munkavégző képességünkre és életminőségünkre is.

 

Talpfájdalom, talppárna gyulladás okai

 A kellemetlen panaszokat okozó jelenség okai többek között az alábbiak lehetnek:

 • Túlzott terhelés: Hosszú ideig tartó állás, járás vagy futás, különösen kemény, merev talajon, túlzott terhelést jelent a lábak számára, ami talpfájdalomhoz vezethet. Ez gyakran előfordul az otthon mezítláb járóknál vagy a futók, atléták körében.
 • Huzamosabban fennálló egyenetlen terhelés
 • Láb deformitások: A láb deformitásai, például lapos láb, lúdtalp vagy bütyök, kalapácsujj, aránytalanul eltolhatják a terhelést a láb egyes részeire, ami fájdalmat okozhat. A lúdtalp, az ellaposodott láb a terhelést a lábujjak és a sarkak felé tolja, míg a magas rüszt, túl magas lábfej, a lábközépcsontok irányába. Mindkét állapot felborítja a lábfej helyes statikáját.
 • Túlsúly: A túlsúly és a túlzott testsúlyterhelés a lábakra nehezedve növelheti a talpfájdalom kialakulásának esélyét.
 • Várandósság alatt megnövekedett súly, mely komoly terhet ró a lábakra is
 • Rossz cipőválasztás: Nem megfelelően illeszkedő, túl szűk, magas sarkú vagy túl vékony talpú cipő viselése hosszabb ideig tartó terhelést és talpfájdalmat eredményezhet. A magassarkú cipők természetellenes tartásba kényszerítik a lábfejet. Gyakori viseletük következtében az Achilles-ín rövidül, míg a túl lapos sarkú lábbelik viselésével állandó túlfeszített állapotban van. Mindkettő fájdalomhoz és deformitáshoz vezet.  
 • Láb sérülései: Korábbi láb sérülések, mint például bokaficam, rándulás vagy törés hajlamosíthatnak a talpfájdalomra.
 • Achilles-ín sérülés, gyulladás, mely elsősorban a hozzá közvetlenül kapcsolódó sarokcsont alatt okoz fájó tünetet.
 • Lábizmok vagy szalagok, ízületek gyengesége: A gyenge lábizmok vagy ízületek, inak nem képesek megfelelően támogatni a lábat, ami fájdalmat okozhat a talpban.
 • Reumás eredetű ízületi gyulladás és egyéb betegségek, pl. cukorbetegség, keringési zavarok, gerincből kiinduló problémák
 • A lábfej életkorral járó degeneratív elváltozásai, kiszélesedése, boltozat lesüllyedése
 • Állómunka a lábfej túlterhelése miatt vagy ellentéte az ülőmunka az Achilles-ín rövidülése miatt 
 • Bőrelváltozások, pl. az állandó nyomás vagy dörzsölés hatására kialakuló bőrkeményedés, tyúkszem

Ez csak néhány gyakori ok, de a talpfájdalom pontos diagnosztizálását mindig szakorvosnak kell elvégeznie. 

Fenti listában látható, hogy akár akut, akár krónikus, a talpfájdalomnak számos oka lehet. Az akut, azaz rövid ideig jelentkező talpfájdalom általában egy sérülés vagy baleset következménye. Ugyancsak gyakori ok az is, ha valaki túl sokat sportol, és túlterheli a lábát. A túlzott fizikai aktivitás, például futás, korcsolyázás vagy ugrógyakorlatok elvégzése növelheti a talppárna gyulladását.

Fájdalom és duzzanat jelentkezhet bármilyen hétköznapi tevékenység során, pl. egy áttáncolt este vagy éjszaka után is, főleg, ha az magassarkú cipőben történik. (Ezt a tényt személyes tapasztalataink is megerősítik.)

A krónikus talpfájdalom hátterében szinte minden esetben hosszú távú terhelés áll. A leggyakoribb ok a plantar fasciitis, azaz a talpi bőnye gyulladás. Nézzük ezt egy kicsit részletesebben. 


 
Talpfájdalom, talppárna gyulladás okai


Talpfájdalom fajtái

 

Talpi bőnye gyulladás

A talpon a saroktól a lábujjak irányába tartó vastag kötőszövet szalag a talpi bőnye, orvosi néven plantar fascia. A lábfej hosszanti boltozata alatt elhelyezkedő fascia, azaz szalag szerepe járás közben kiemelkedően fontos: a talajra érkező láb ütődéseinek rezgését tompítja, védve az ízületeket és segítve a rugalmas járást. Másik, nem kevésbé fontos feladata a lábfej boltozatos formájának megtartása. 
Huzamosabb ideig tartó túlterhelés a szalagkötegben mikró sérüléseket, apró szakadásokat okoz, melynek következménye a gyulladás kialakulása. A gyulladt szövet megduzzad, ami fájdalommal jár.

Éjszaka vagy hosszabb pihenés alatt a szalag összehúzódik, ezért a fájdalom lényegesen erősebben jelentkezik reggel vagy egy pihenő után, mivel a lábra állás az összehúzódott szalag nyúlásával jár. Az elindulást követően, ahogy a szalag ismét megnyúlik a fájdalom mértéke csökken.

A tünet elsősorban a sarokcsontnál vagy a lábujjak tövénél jelentkezik, esetleg mindkét helyen egyszerre. Az elváltozás kezdetben időszakosan okoz panaszokat, de az átmeneti javulás után újra és egyre gyakrabban, erősebben jelentkezik. Kezelés nélkül, változatlan intezitású terhelés mellett az állapot folyamatosan romlik. 
Leggyakoribb kiváltó oka a lúdtalp. Ennek miértjét könnyű megérteni: a lesüllyedt boltozat miatt a szalag folyamatos túlfeszítésnek van kitéve, ebből keletkeznek a mikró sérülések, majd a gyulladás. Tünetei a talpon bárhol megjelenhetnek, elől a lábujjak alatti talppárnán, középen vagy boka alatti fájdalom képében.

 

Sarokcsont kinövés, sarkantyú

A panasz másik gyakori oka a sarokcsont kinövése, amely a sarok alatti talpfájdalmat okozza, ha a kinövést nyomás éri. 

Kialakulását a testsúly sarkak irányába történő aránytalan eltolódása generálja. Így a túlsúly, a nem megfelelő, túlságosan lapossarkú lábbeli hosszú távú használata, a lapos boltozatú láb is növelheti a megjelenés kockázatát.

További okok közé tartoznak a lábujjdeformitások, és az életkorral összefüggő degeneratív elváltozások. Ezen kívül épp az előbb említett talpi bőnye gyulladás elhanyagolása is okozhatja: a gyulladás következtében megvastagodott kötőszövetes szalagban fájdalmas mészlerakodások keletkezhetnek és létrejön a sarkantyú.

 

Lábközéptáji fájdalom

Szintén gyakori megjelenési forma a lábközép fájdalom, orvosi nevén metatarsalgia. Ez a fajta talpfájdalom a láb előlapi részében, azaz a lábujjak és a lábközép csontjainak területén jelentkezik. Égő, szúró fájdalommal vagy nyomás érzéssel jár. A fájdalom gyakran fokozódik járás vagy sporttevékenység közben, és enyhülhet pihenésre vagy a láb megemelésére. Egyes esetekben a fájdalomhoz társulhat zsibbadás vagy bizsergés érzése is a lábujjakban.
Okozhatja túlzott terhelés, intenzív sporttevékenységek, ugrálás, hosszabb ideig tartó séta vagy állás, olyan sportok, amelyek erős lökésekkel vagy ugrásokkal járnak, mint például kosárlabda vagy tenisz. Kiválthatja a lábtámaszték hiánya, mivel nem biztosítoott elegendő támogatás a lábközép területének. Lábdeformitások: például kisujj deformitás vagy magas lábboltozat, mely a terhelést a lábközép területére tolja. Láb sérülések: mint például ficamok vagy rándulások a lábközép területén, hajlamosíthatnak a metatarsalgia kialakulására. Helytelen lábbeli használat ez esetben is lehet indikáló ok.Talpfájdalom kezelése

Láttuk tehát, hogy a jelentkező tüneteket figyelmen kívül és kezelés nélkül hagyva, változatlan terhelés mellett a talpi kötőszövetszalag megvastagodhat, amiből a gyulladt területen mész is lerakódhat, és kialakul a fájdalmas sarkantyú, amit már csak műtéttel lehet eltávolítani. 

De ne menjünk ilyen messzire, a műtétet a megfelelő időben elkezdett konzervatív kezeléssel nagy eséllyel elkerülhetjük.

Többféle módja létezik a konzervatív terápiának, melyeket alkalmazhatunk önmagukban vagy a hatás fokozása és a jobb eredmény elérése érdekében egymással kombinálva.

Talpfájdalom enyhítése otthon

- A legkönnyebben bevethető és legegyszerűbb módszer a pihenés: a fájdalom megjelenésekor pihentessük a lábakat, legjobb felpolcot helyzetben ülve.

- Hideg terápia: a talp túlerőltetését követően alkalmazhatjuk. Jégzselével vagy törölközőbe tekert fagyasztott élelmiszerrel hűtsük a fájó területet nagyjából 15 percen keresztül. Naponta többször ismételhető és segít a gyulladás csökkentésében.

- Gyulladáscsökkentő kenőcsök bedörzsölése: bár a kiváltó okot ez sem szünteti meg, de csökkenti a gyulladás okozta tüneteket. 

- Gyógytorna: speciális, személyre szabott gyógytornagyakorlatok rendszeres végzésével megerősíthetjük a lábboltozat tartóizmait, lazíthatjuk a merev szalagokat és ízületeket és javíthatjuk láb statikáját. A gyakorlatokat gyógytornász tanítja be, de a rendszeres gyakorlás a felépített gyakorlatsor ismeretében otthon is végezhető. Kiváló kiegészítője a fizioterápiának.

- Optimálisan illeszkedő, jól felépített lábbelik viselése. Megfelelően talpszélességű, 3-5 cm sarokmagasságú, kerek vagy szélesebb orrú cipő a lábak számára ideális viselet.

- Lúdtalpbetét használata: indokolt, amennyiben a panaszoknak a lúdtalp az oka. A hosszanti boltozatot alátámasztó talpbetét, egyszerű és hatásos módja a lúdtalp kezelésének és segít a talpi bőnyegyulladás tüneteinek enyhítésében, gyógyításában. Ennek ellentéte, a magas lábboltozat okozta fájdalom, melyre gyógyír lehet a puha sarok betét és a párnázott sarokrésszel készült, rugalmas, rezgéselynyelő lábbeli.

- Papucs viselés mezítláb járás helyett. Az otthoni kemény talajon való mezítláb járás ugyanúgy megviseli a szalagokat, mint a kemény talajon való futás, ugrás. Ezért otthon is viseljünk lábbelit. Egy megfelelően kialakított, anatómiai papucs tartja a lábat, kényelmes és tompítja a kemény felület okozta káros koppanó hatásokat. Figyelem a flipflop papucs e célra nem alkalmas!

- Fogyás: néhány leadott kilóval nagy terhet veszünk le lábainkról és a kapcsolódó ízületekről és a testsúly csökkentése amúgy is fontos része az egészség megőrzésének.

 

További kezelések

Lágylézer kezelés: lézerfény segítségével fokozza az anyagcserét, ezáltal gyulladáscsökkentő, regeneratív

Lökéshullám terápia: a lökéshullámok által élénkülő vérkeringés felgyorsítja az anyagcserét, így a gyulladáskeltő bomlástermékek gyorsabb elszállításával segíti a regenerálódás beindítását. 

Gyógyszerezés: ha a fájdalom vagy a gyulladás mértéke indokolja a szakorvos által felírt gyógyszerek szedése enyhíti a panaszokat

 

Megelőzés

- Sportolás elsődleges fontosságú az egészségmegőrzés szempontjából, de nem mindegy hogyan végezzük. Futáshoz keressünk speciális, rugalmas felülettel borított futópályát és viseljünk direkt futók számára fejlesztett sportcipőt. Különböző sport betétek, illetve puha sarokbetét is segít a talp egészségének megóvásában.

- A mindennapokban viselt, megfelelően felépített cipők, a kiegészítő talpbetétek és az otthoni papucsviselés mind segít a talpegészség megtartásában.

- Kerüljük a túlterhelést a sportban és a hétköznapokban egyaránt.

- Lehetőség szerint válasszunk ízületkímélő mozgásformákat.

- Amikor tehetjük, a természetben, egyenetlen talajon járjunk mezítláb. Ez kiválóan edzi a talpizmokat. 

- Kneipp-terápia, azaz a hideg vízben kavicsos felületen (folyó, patak) történő sétálás remek kiegészítője a fentieknek és vérkeringésünkre is pozitívan hat. 


Figyelem! Fontos, hogy a talpfájdalom pontos diagnosztizálását és kezelését szakorvos végezze el. Az 1-2 napnál tovább tartó talpfájdalommal mindig érdemes orvoshoz fordulni a megfelelő kezelés és tanácsadás érdekében.


Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password