O láb okai, kezelése felnőttkorban és babáknál

list :: DrMonteBosco Blog ::

Az O-láb szindróma, vagy más néven az „O-láb” egy ortopédiai állapot, amely a lábak alakjának a természetestől való eltérésére utal. Ez a probléma az alsó végtagok abnormális pozícióját és jellegzetes „o” alakját jelenti, ami kellemetlenségeket és korlátozottságot okozhat a mindennapi életben. Jóval gyakrabban fordul elő, mint az „X-láb”. A lakosság jelentős részét érintheti, hiszen egyes adatok szerint világszerte az emberek több mint 10 százalékára jellemző.

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az elváltozás hátterét, okait, valamint a különböző kezelési és megelőzési módszereket. 

 

Mi az O-láb jelenség?

Az orvosi nevén genu vargum szindróma, azt az állapotot jelöli, melyben a lábszárak a természetes tengelytől „o” alakban való eltérést mutatnak. Szemmel jól látható: egyenes állásban a bokák összeérnek, a térdek egymástól eltávolodnak, elfordulnak, esetenként kifelé fordulnak. A köznyelvben karikalábnak vagy görbe lábnak is hívják. 

 

O láb okai

Az O-láb kialakulásában számos tényező játszhat szerepet. Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori okot, illetve kockázati tényezőt:

Genetikai tényezők: Az egyik leggyakoribb ok az öröklődés. Ha a családban már előfordult a deformitás, akkor nőhet a kockázat, hogy a leszármazottaknál is megjelenik.

 • Terhesség alatti tényezők: A terhesség alatt fellépő hatások, például a magzat helyzete az anyaméhben, illetve az anya dohányzása vagy alkoholfogyasztása, szintén befolyásolhatják a kialakulását.
 • D-vitamin hiány, illetve az ezzel kapcsolatos Angol-kor
 • Törpenövés
 • Kötőszöveti gyengeség, mely elsősorban vele született tényező
 • Porc károsodás a combcsontban vagy a lábszárcsontban
 • Térd ízület károsodása, kopása
 • Csípőízületi elváltozások kivetülése
 • Baleset, törés következménye

 Ezek az okok olyan tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a deformitás kialakulásához. Azonban fontos tudni, hogy az egyéni esetek nagyban eltérhetnek, és a szindróma pontos okait egyénenként kell felderíteni.

 
O láb és kezelése

Az O-láb tünetei 

Látható tünetek és jellemzők:

Az elváltozása szemmel jól létható: a lábszárak úgy néznek ki, mintha az "O" betűt formáznának, az egymás mellett álló bokák kifelé görbülő lábszárban folytatódnak. A térd is kifelé fordul és az egész lábszár a természetes tengelytől eltérő ívet alkot. A jelenség jellemzően mindkét lábat érinti, de időnként lehet egyoldali is.

 Újszülötteknél szinte minden esetben megfigyelhető és a csecsemő, illetve kisgyermekkort is jellemezheti. Ebben az életszakaszban a fizikai megjelenésen túl panaszokat nem okoz, egészségügyi kockázattal nem jár. Óvodás korra általában az elváltozás spontán korrigál.

 

Ha a kórkép nagyobb korban is megmarad, netán később alakul ki, a következő potenciális kényelmetlenségek és korlátozottságok kísérhetik:

 • Járhat fájdalommal, különösen hosszabb ideig tartó járás, futás vagy állás során. A lábfej és az alsó végtagok terhelése nem megfelelő, ami kényelmetlenség: fájdalmat okozhat.
 • Az egyenetlen terhelésből fakadó ízületi kopások alakulhatnak ki
 • Korlátozott mozgékonyság. A normális járás nehézségeket okozhat
 • Instabilitás érzet jelenhet meg a térdben vagy általánosan
 • Terhelésre fokozódó térdízületi fájdalom érzet
 • Érzékenység és nyomásérzet a térd belső oldalán
 • Achilles-ín feszülés és fájdalom
 • Boka fájdalom
 • Bokasüllyedés
 • Lábfej és talpfájdalom

A szindróma befolyásolhatja az egyén testtartását, ami további problémákat okozhat a gerincoszlopban és a háton is.

A tünetek és kényelmetlenségek egyénenként változhatnak, és súlyosságuk is eltérő lehet. Azok, akiknél gyanítható az elváltozás, szakorvosi konzultációt kell kérjenek, hogy pontos diagnózist és személyre szabott kezelési terveket kapjanak a tünetek enyhítésére és a probléma kezelésére.

 

Diagnózis és kezelés

O-láb kezelése baba korban és gyermekeknél

Az újszülötteknél jelentkező és a baba korban is fennálló jelenség természetes, nem igényel orvosi beavatkozást. A picik lábra állásával esetleg fokozódhat, de aggodalomra nincs ok, az izmok és szalagok fejlődésével spontán korrigál. Ha óvodás korra a deformitás még mindig fennáll, netán fokozódik, akkor már beavatkozást, kezelést igényel. Ortopéd orvos és gyógytornász felkeresése is indokolt. A gyermekortopéd orvos vagy fizioterapeuta teszteli és értékeli a lábak mozgástartományát és izomerősségét. Indokolt esetben a fizikai vizsgálatot képalkotó vizsgálat is kiegészítheti. Ez segít a kezelési lehetőségek megválasztásában.

A kezelés ebben az életszakaszban többnyire konzervatív. Orvosi javaslatra szükség lehet a kifelé dőlő sarok megfelelően billentett sarkú (szupináló) lábbelivel való megtámasztására.

A rendszeresen végzett gyógytorna célzott boka- és térdízületi gyakorlatokkal segít a térd- és boka izmainak és szalagjainak megerősítésében és a megfelelő statika kialakításában, illetve helyre állításában. Játékos feladatok gyakorlásával a kicsik aktívan segítenek a probléma orvoslásában. 

Extrém esetben térdízületet korrigáló műtét is indokolttá válhat a további mozgásszervi deformációk elkerülése érdekében.

FONTOS! A gyermekek növekedése során az O-láb kialakulása is befolyásolható. A túlzott súly, az elhízás, vagy a nem megfelelő cipőviselés a növekedési fázisban hozzájárulhat a lábak deformálódásához.

 

O láb kezelése felnőtt korban, avagy a görbe láb kiegyenesítése 

Felnőtt korban a kórkép diagnosztizálása hasonló, mint gyermekkorban, kiegészítve az anamnézis felvételével, valamint képalkotó eljárással, pl. röntgen, CT, MR. Az eredmények alapján az orvos megállapítja pontos diagnózist és az elváltozás súlyosságát. Az egyéni kezelési terv tartalmazhat gyógytornát, speciális cipőket vagy talpbetétet, és esetleg műtéti beavatkozásokat a deformitás korrekciójára. Az időben végzett diagnózis és a megfelelő terápia kulcsfontosságú a lábgörbület kezelésében és a tünetek enyhítésében.

 

Konzervatív kezelési lehetőségek

 

◆ Gyógytorna és fizioterápia: A gyógytorna és fizioterápia fontos szerepet játszik az eredményes kezelésében.
Ez az egyszerűnek tűnő, de hatékony módszer a személyre szabott gyakorlatokkal a lábizmok erősítésére
és az alsó végtagok mozgékonyságának javítására
összpontosít. 

A gyógytorna gyakorlatok jórészt a comb és a térd körüli izmok erősítésére fókuszálnak,
álló, ülő és térdelő helyzetben váltakozva végezhetőek.


FONTOS! Tilos minden olyan mozgás, gyakorlat, mely a térd külső szalagjainak nyúlásával,
illetve a térdízületet megerőltető, tartós rázkódással jár.

 

◆ Speciális ortopéd cipők segítenek a korrekcióban és a lábak megfelelő tartásának fenntartásában. Ezek a segédeszközök hozzájárulnak a járás és a mozgás kényelmesebbé tételéhez. 

◆ O-láb talpbetétek: ezek a speciális talpbetétek a boka ízület támogatásával, pontosabban a külső boka megemelésével segítik a lábakat a megfelelő pozícióba, amivel a helytelen terhelést egyensúlyozzák ki.

◆ Speciális térdrögzítő a térdek belső oldalának megtámogatására műanyag támaszok segítégével

◆ Kinesio tapaszok: a fájdalom csillapító, gyulladáscsökkentő terápiás tapaszok kiegészítő kezelésként ajánlottak. Alkalmazásukkal a többi kezelést hatékonyságát növelhetjük. 

◆ Életmódváltás: A testsúlykontroll és az egészséges életmód fenntartása is kulcsfontosságú. Az elhízás vagy túlsúly súlyosbíthatja az elváltozást, ezért a súlycsökkentés segíthet a tünetek enyhítésében.

Sebészeti beavatkozás, műtét

O-láb korrekciós műtét: Súlyos esetekben, amikor a konzervatív kezelési módszerek nem eredményeznek javulást vagy a tünetek súlyosak, sebészeti beavatkozás lehet szükséges. A műtét során az ortopéd sebész átszelheti és átrendezheti az érintett csontokat és ízületeket, hogy helyes lábállást érjen el.

Beültethető implantátumok: Néhány esetben beültethető implantátumokat is alkalmaznak az O-láb korrekciójára. A műtét célja a lábizmok és az ízületek helyes pozíciójának fenntartása.

 

Oláb következményei

Mint minden ortopédiai elváltozás, hosszútávon a kezeletlenül hagyott o-láb is komoly következményekkel járhat.

A terhelés egyensúlyának felborulása a teljes mozgásszervrendszerre és az egész testre is kihatással lehet. Ennek következtében kialakulhat:

Lábfej boltozatának lesüllyedése

◆ Bokasüllyedés

◆ Tovább terjedve:

◆ Térdszalag- és porc problémák, porckopás, mely a normál életkori kopásnál jóval hamarabb megjelenik

◆ Csípőízületi problémák

◆ Gerinc problémák, melyek a háti szakaszra is kivetülhetnek 

Az időben elkezdett kezelésekkel megelőzhetjük a súlyosabb és fájdalmasabb kórképek kialakulását. Jobb nem tétlenül várni a felsorolt állapotok bekövetkezését.

 

Megelőzési stratégiák

Mit tehetünk a tünetek enyhítése és a deformitás súlyosbodásának megelőzése érdekében?

◆ Szülőként fontos, hogy semmiképp ne siettessük gyermekünk felállását és járni tanulását.  Ha a gyermek lábszárcsontjának növekedési porcai károsodnak, pl. idő előtti erőltetés vagy túlerőltetés hatására, az sajnos okozója lehet az O-láb kialakulásának. Tehát legyünk türelmesek és hagyjuk, hogy a saját tempójában fejlődjön a mozgása. Amikor a csontozat, az izomzat és az idegrendszer! eléri a megfelelő fejlettséget, a kicsi magától is fel fog állni. Biztosítsd neki a szabad mozgás lehetőségét, de sem kézzel felhúzva, sem járásra ösztönző eszközöket alkalmazva ne avatkozz a bele a természetes folyamatba!

◆ Folyamatosan figyeljünk kicsinyünk mozgására! Újszülött kortól kezdve rendszeresen ellenőriztessük a gyermekorvossal.

◆ Az orvos a csontfejlődés megtámogatására növelheti a naponta szedendő D-vitamin mennyiségét.

◆ Ha úgy látjuk, hogy a totyogó korból kinőve az Oláb deformitás nem javul, feltétlenül keressük fel a gyermekortopédorvost.

◆ Egészséges cipőválasztás: Különösen a gyermekeknél fontos, hogy megfelelő méretű és kialakítású cipőket válasszanak. A cipők ne szorítsák a lábujjakat, megfelelő támasztást nyújtsanak a lábfejnek és a saroknak és legyenek kényelmesek.

◆ Egészséges testtartás: Tanítsuk meg gyermekeinknek a helyes és egészséges testtartást. Figyeljünk a saját testtartásunkra is. Korrigáljuk a hibákat!

◆ Életmód:

◆ Táplálkozás és testtömeg kontroll: Az egészséges testsúly fenntartása és az egészséges táplálkozás hozzájárulhat a lábfejek egészségének megőrzéséhez és a tünetek súlyosbodásának megelőzéséhez.

◆ Aktív életmód szerepe: A mozgásszegény életmód, a sok ülés, fekvés, számítógépezés, telefonon babrálás sajnos táptalaja lehet a mozgásszervi megbetegedések, így az Óláb kialakulásának. Az aktív életmód, beleértve a rendszeres testmozgást és a lábizmok erősítését, segíthet az tüneteinek enyhítésében és a lábak egészségének támogatásában. Biztosítsuk gyerekeinknek az iskolai kötelező tornaórán túli mozgás, sport lehetőséget. Legyenek sokat a szabadban, járjunk együtt családi kirándulásokra, biciklizésre, focizni, vagy más labdajátékot játszani.

 

Az O-láb szindróma kezelésének és megelőzésének sikeressége nagymértékben függ a tudatosságtól és az együttműködéstől. Az egészséges életmódra való törekvés, a megelőző intézkedések és az orvosi ellátás rendszeres igénybevétele hozzájárulhat a betegség kezeléséhez és az érintettek életminőségének javításához.


Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password