A mozgás mint gyógyszer? Igen!

list :: DrMonteBosco Blog ::


A mozgás az egészség megőrzésének záloga. Íme egy könnyű és szórakozató mozgásforma.

 

 Napjaink elkényelmesedett, autóval közlekedő, ülőmunkát végző, tv előtt fekvő életmódjával sokszorosára nőtt a mozgásszervi betegségek megjelenése, sajnos már egyre fiatalabb kortól. A srácok többsége szívesebben lóg a számítógépen vagy a telefonján, mint a focipályán, a kosárteremben, a bicikli úton. A korábban általános családi kirándulásokat felváltotta a családi bevásárlóközpont látogatás. 

 

Nem meglepő, hogy az ellustult izomzattal rendelkező szervezet mozgásszervi panaszokkal jelez. Ezzel el is indul az ördögi kör: panaszainkkal elmegyünk az orvoshoz, a kialakult problémát gyógyszerekkel orvosoljuk, az izmokat kíméljük, túl pihentetjük, ami újabb tünetek megjelenéséhez vezet.

Pedig a megoldás egyszerű: megelőzés! A szervezetünk számára legideálisabb megoldással: a mozgással. 

Rengeteg mozgásforma közül választhatunk, többet is kipróbálhatunk, meg fogjuk találni a hozzánk leginkább illő formát, legyen az torna, futás, kerékpározás, kosárlabda, tenisz vagy távgyaloglás. Bármelyiket gyakorolhatjuk, lényeg, hogy rendszeresen tegyük, építsük fel izomzatunkat, örömet okozva ezzel testünknek, lelkünknek egyaránt.

 

Ha riaszt a mozgás gondolata, mert nehéz, mert fárasztó, mert kényelmetlen, ajánlunk hozzá egy olyan formát, melyet gondolatban nem is kapcsolsz össze a sportolással. Hiszen gyerekkorodban olyan természetességgel pattantál a biciklire, olyan boldogan tekertél a barátaiddal, eszedbe sem jutott, hogy tulajdonképpen sportolsz. Idézd fel magadban ezt az érzést és ülj ismét a nyeregbe! 

 

Miért ajánljuk a pont a biciklizést?

Mert rengeteg jótékony hatása van a szervezetre és valóban, hacsak nem az országúti kerékpározásra adod a fejed, szinte észre sem veszed, hogy sportszerűen mozogsz. Ám szervezeted annál inkább észre fogja venni. Hiszen a kerékpározás - legyen az szabadidős tevékenység vagy komoly sport - rengeteg pozitív hatása jótékonyan befolyásolja testi és lelki állapotod egyaránt.

- Egy családi vagy baráti biciklitúra rengeteg örömteli, vidám pillanattal jár, észrevétlenül tekered a kilométereket, hosszan és aktívan mozogsz miközben kíméled az ízületeidet. 

- A biciklizéssel megszabadulsz némi amúgy is fölösleges zsírpárnától (ennek már a gondolata is üdítő, ugye?). Ráadásul nem kell hozzá rögtön a térképről letekerned. 

- Ezzel párhuzamosan, szinte észrevétlenül építed az izmaidat (vádli, comb, farizom, csípő) és a felpörgetett légzésszámmal javítod a keringésedet, amivel hosszútávon a szívbetegségek kockázatát csökkented. 

- A felgyorsult keringés az agyra, gondolkodásra, a memóriára is jótékony hatású. 

Ha ezeket a pozitív hatásokat összeadjuk, az eredmény az immunrendszer erősödést, javulását mutatja. Ez önmagában is főnyeremény. Ellenálóbb leszel a negatív hatásokkal, betegségekkel szemben.

 

Gyerünk, kezdj neki!
Irány a biciklibolt és szerezd be a szükséges felszerelést! Ezt ma már rengeteg helyen megteheted. Mi most a számunkra leginkább bevált forrást ajánljuk: 
KerékpárCity, ahol mindent megtalálsz. „Hivatásunknál fogva” kukacosak vagyunk más webáruházakkal, de igen, ezt merjük ajánlani.

 
Egeszseges eletmod, kerekparozas                     


 

Vissza a biciklizéshez.
Néhány jó tanács:

 

- Ha valamilyen krónikus betegségben szenvedsz, egyeztess a kezelőorvosoddal, ajánlja-e számodra ezt a mozgásformát.

- Lehetőleg szabadban, jó levegőn végezd, a városi levegő belélegzése nem előnyös.

- Válassz a mozgáshoz megfelelő ruházatot! A kényelmetlen, szűk, rugalmatlan ruha akadályoz.

- Ellenőrizd a kerékpáros felszerelésed állapotát, ne érjen útközben meglepetés

- Mielőtt kisebb-nagyobb kerékpártúrára indulsz, alaposan melegíts be! Ezzel elkerülhető az ízületek sérülése.

 

Szervezz magad köré csapatot, családi vagy baráti társaságot. A közös mozgás öröme csodaszerként hat, ami nem csak mozgás, sport, hanem társasági esemény is. Egy összekovácsolódott aktív, vidám biciklis sportkörhöz való tartozás az együtt végzett mozgás élménye rengeteg pozitív energiát, kellemes feltöltődést biztosít, amivel nagyban hozzájárulsz egészséged megőrzéséhez.


Ez a mozgásforma nem korhoz kötött, pici, járni épphogy tudó gyerek már robognak a pedál nélküli műanyag biciklin. Idős emberek csapatba verődve túráznak és élvezik a mozgás, a sport örömét, a természet szépségét.
Ne maradj ki ebből hasznosan kellemes sportból!
 

 DRMONTEBOSCO AZ EGÉSZSÉGES LÁBAKÉRT, AZ EGÉSZSÉGES EMBERÉRT!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password