Mi az a lúdtalp? Tünetei, kezelése és következményei

list :: DrMonteBosco Blog ::

 Mi a lúdtalp?

 

A ma már szinte népbetegségnek számító probléma a láb boltozatainak hiányát jelentiKicsit érthetőbben: a láb hosszanti, azaz a lábujjak tövétől a sarokcsontig tartó boltozatának, valamint a kereszt, azaz az előbbire merőleges, a lábujjak tövénél keresztben átívelő, más néven haránt boltozat hiányát értjük alatta.  A boltozat hiánya, pontosan lesüllyedése  az élet bármely szakaszában kialakuló, illetve az élettani fejlődés során történő kialakulásának hiányát jelenti. 

Ne keverjük össze a harántsüllyedésnek nevezett problémával, mely a köztudatban a bokasüllyedés szinonimája. Valójában a harántsüllyedés lábfejünk öt lábközépcsontján keresztben átívelő boltozat ellaposodását jelenti. Bár nagyon sok esetben alakul ki a hosszanti boltozat lesüllyedésének következtében haránt boltozat süllyedés is, de a kettő helyzetében és irányában is eltér egymástól. 
A deformitás kiterjedhet csak a hosszanti boltozatra (planus), társulhat hozzá a boka bedőlése, bokasüllyedés (planovalgus) és a harántboltozat süllyedése is (transversoplanus).

A mozgásszervi, ortopédiai betegségek között ez az elváltozás az első helyen áll. Hogy ez egy vállrándítással elintézhető „esztétikai probléma” vagy egy komoly, olykor kifejezetten súlyos következményekkel járó deformitás, azt próbáljuk meg most kideríteni.

A jelenségről korábban a Körüljárjuk a lúdtalpat blogbejegyzésünkben írtunk, de mivel a felnőtt lakosság nagy részét érintő problémáról van szó, sokkal részletesebben kell foglalkozunk vele.

Most erről olvashatsz a cikkünkben:

 • Mik a lúdtalp tünetei?
 • Gyermekkorban kell emiatt aggódni?
 • Mik a felnőttkori tünetei?
 • Kialakulásának okai 
 • A lúdtalp következményei
 • Gyógyítása 
 • Fájdalom csillapítása, kezelése, harántsüllyedés helyreállítása
 • Lábtorna, gyerektorna, otthoni torna
 • Otthoni kezelés, masszírozás
 • Megelőzés

 

Hogy néz ki a lúdtalp, mik a tünetei?

 

A magyar nyelv meglehetősen szemléletesen írja le a jelenséget amikor a lábfej hosszanti boltozatának lesüllyedését a lúd laposan szétterülő talpához hasonlítja. 

Figyeljük meg az újszülöttek és csecsemők talpát, az éppen ilyen, lapos és egyenes. A picurka lábakon a boltozatos lábfej még nem alakult ki. Körülbelül egy éves korig a lábfej sima, húsos, párnás, ami teljesen természetes életkori sajátosság. A fejlődés során, a sok mozgás hatására az izomtónus növekszik, ami a lábboltozatot fokozatos alakítja ki.


Hozzávetőleg két éves korra a lábforma laposból íveltté válik. A gyerekek fejlődésének üteme azonban eltérő, így a boltozat kialakulása nem kötődik szigorúan ehhez az évszámhoz. A lábszerkezet fejlődése két éves korban még nem zárul le, a növekedés velejárójaként, valamint különböző külső tényezők hatására ezután is folyamatosan formálódik, mire a végleges alakját eléri.Lúdtalp megelőzése és kezelése
 Mikortól kezdjünk aggódni?

 

Ne aggódjunk, csak figyeljünk! Figyeljünk gyermekeinkre, mozgásukra, fejlődésükre, hogy időben be tudjunk avatkozni, ha a folyamat rossz irányba halad. Hagyjuk kicsinyeinket csúszni, mászni, az izmaikat fejlődni, mert ennek eredménye lesz majd a felállás, az elindulás, a járás. Ha ezt a folyamatot nem siettetjük, nem erőszakoljuk, az izmok elvégzik a természet által előírt feladatot, és fejlődésükkel a láb boltozata a maga tempójában kialakul. Az állás, járás erőltetése, a még nem kellően megerősödött lábak túlterhelésével megágyazhat a későbbi harántsüllyedésnek, de erről még lesz szó.

A gyermeklábak szerkezete igazán a járás megkezdésével indul fejlődésnek és a folyamat hosszan eltart. 

Kisiskolás korban a gyermeklábak fokozott figyelmet igényelnek. A fejlődés még nem fejeződött le, miközben a terhelés már nő. Körülbelül 10-12 éves korra zárul le a lábszerkezet fejlődésének folyamata. A felnőttkori láb az egyénre jellemző sajátságokkal kialakul.

 

Felnőttkori tünetek

 

A lúdtalp tünetei felnőttek esetében szemmel jól láthatóak, a boltozatos ívelt lábfej helyett, lapos, elterülő lábfej, bedőlő boka jellemzi.

A fizikai vizsgálattal látható diagnózis egy precíz, műszeres vizsgálattal is kiegészíthető. Ennek során egy speciális talpvizsgálati eszköz, a podoszkóp segítségével a talp lenyomatának elemzéséből megállapítható a kialakult statikai elváltozás jellege, mértéke.

A fizikai megjelenés tüneteit bizonyos esetekben fájdalom, vagy gyulladás is kisérheti.

 

Kialakulásának okai 

 • Veleszületett elváltozás, genetikai adottságok, mely a családban öröklődik
 • Csecsemőkorban a korai felállás, járás erőltetése, mely a túlterheléssel hajlamosít a kialakulásra
 • Gyermekkori túlterhelés, melyet a még nem kellően erős izomzat nem bír el, pl. iskolatáska cipelése
 • Pubertáskori hirtelen növekedés, vagy súlygyarapodás
 • Felnőttkori elhízás, hirtelen súlygyarapodás pl. várandósság okán
 • Egyenetlen talajon való járkálás hiánya
 • Állómunka okozta túlterhelés, mely jellemzően orvosokat, ápolókat, eladókat, pincéreket, fodrászokat érint
 • Helytelen lábbeli, szűk, rossz felépítésű cipő, papucs viselése
 • Baleset vagy betegség következtében kialakuló deformitás

 Az elváltozás tehát bármely életkorban megjelenhet. Hogy foglalkozunk e vele, az rajtunk múlik. De jó tudni, hogy a lábboltozat lesüllyedése miatt esetleg egyéb problémák is kialakulhatnak.

 

A lúdtalp következményei

 

Mi történhet, ha a problémát nem kezeljük? Az összefüggések felismeréséhez először nézzük meg, mi is a láb feladata. 

Lábunk alapvető feladata testünk megtartása, valamint súlyának a talaj felé történő átvitele. Ezen kívül lábaink segítségével járunk, sétálunk vagy futunk. Elég sok munka, meglehetősen nagy teher hárul rájuk.  

A teherviseléshez a lábszerkezet alkotta hosszanti és haránt boltozat adja a megfelelő alapot. A hosszanti és haránt boltozatot tartó izmok és szalagok együttese biztosítja az állás során a megfelelő tartást, a járás vagy futás során a talajjal való érintkezés gördülékennyé tételét, a koppanások, rázkódások csillapítását.

Ha ez az összehangolt szerkezet valamely ponton megbomlik, csökken a funkcionalitás. A szalagok az izomzat segítségével már nem tudják a boltozatot tartani, így az lesüllyed és kialakul a lúdtalp, amely további elváltozásokat is okozhat.

A lábfej ortopédiai elváltozásaira általánosan jellemző, hogy nem korlátozódnak a lábfejre, hanem a vázrendszer mentén tovább haladnak felfelé.

Ebben az esetben a láb igyekszik alkalmazkodni a megsüllyedt hosszanti boltívhez. Korrigál, ami a térdek befelé fordulásával jár. A kialakuló feszülést ellensúlyozandó, a térdek megrogynak. Ezt a hatást a továbbiakban a csípő igyekszik ellensúlyozni, ezért a feneket kitolva behajlik. 

A folyamatosan fennálló hosszanti boltív süllyedés idővel magával hozza a haránt boltozat lesüllyedését is, a lábfej háromszög alakban szétterül, kialakul a bütyök, majd a további izomegyensúly bomlás következtében a kalapácsujj.

Ezekhez a folyamatokhoz állandósult fájdalom is társulhat a lábfejben és a csatlakozó ízületekben, azaz a bokában, térdben, csípőben, ami áttevődik a gerinc ágyéki szakaszára, a derékra is.

A negatív hatásnak még itt sincs feltétlen vége, a fájdalom a gerincen tovább futhat egészen a nyakig, ahol áttevődhet akár az álkapocsra is.  

 

Ismeretlen eredetű álkapocs fájdalom esetén a kapcsolódó ízületek, azaz a fejen, nyakon keresztül az egész vázrendszer, a talp vizsgálata is szükséges.


A lábfej lesüllyedő és surlódó pontjain megjelenő bőrkeményedések a kialakuló láncreakcióban már csak elenyésző problémaként jelentkeznek.

 

A lúdtalp gyógyítható?

 

A lábfej hosszanti boltozatának lesüllyedéséből fakadó komoly problémákat végignézve egyértelműnek tűnik, hogy minél előbb avatkozunk bele a romló folyamatba, annál súlyosabb következmények megjelenését kerülhetjük el. 

 

Lúdtalp kezelése

 

Ahogy már említettük a lapos lábfej kisgyermekkorban még nem kóros Hagyjuk az izmokat természetes úton fejlődni. A fejlődést segíthetjük, ha a kicsinek lehetőséget biztosítunk az elegendő mozgásra, de nem erőltetjük. Az egyenetlen, füves, kavicsos, lejtős, emelkedő talajon való járkálás kifejezetten jó irányba tereli és segíti a láb izomzatának erősödését.

A lúdtalpbetét viselése kisgyermek korban - néhány kifejezetten orvosi javaslatra történő esetet kivéve – nem ajánlott. A betétviseléssel épp azok az izmok lesznek megtámasztva, melyek a boltozat kialakulásáért felelősek, aminek következtében nem dolgoznak, ellustulnak és többé nem felelnek meg a természet által rájuk osztott szerepnek.

A kisgyermekkori, akár spontán gyógyulással is megszűnő, enyhe eseteken túl a később is fennmaradó, vagy kialakuló deformitással foglalkozni kell. 

Kisebb gyermekeknél mindenképp ajánlott ortopéd szakorvos felkeresése, ha a lapos láb és a befelé dőlő boka a fejlődés során nem változik, formálódik. Az orvos elrendelheti tartáskorrigáló cipő viselését. A speciális szupináló cipő sarkának belső oldalán kialakított ék alakbú magasítás megemeli a sarokcsont belső oldalát, ezzel ellensúlyozva a sarok helytelen tartását. 

Szakértő segítséget csak megbízható helyen keressünk! A Heim Pál kórház ortopéd ambulanciájára nyugodtan elvihetjük csemeténket.

Nagyobb gyermek, illetve felnőttkori esetek kezelésére kétféle lehetőség is adott, a konzervatív, illetve a műtéti megoldás.

Amíg a boltozat süllyedése nem jár fájdalommal, szakorvosi diagnózist követően indokolt lehet lúdtalpbetét használata. A lábbeliben elhelyezett betét feladata, hogy helyreállítsa a láb hosszanti- illetve a kereszt boltozatát, valamint a sarok dőlését. 

 

Fájdalmas lúdtalp, komolyabb esetek

 

Sajnos a boltozat lesüllyedéses esetek egy részénél fájdalom is megjelenik. Ha a láb folyamatosan túlterhelésnek van kitéve, akár testsúly gyarapodás, akár súlyok cipelése, akár fokozott igénybevétel által, az izmok folyamatosan feszülnek, aminek a következményeként a fájdalomhoz gyulladás is társulhat. Kialakulhat az izmos rögzítettség, amely altatásos beavatkozással még orvosolható. 

Ilyenkor már mindenképp szükség van a szakorvos segítségére a fájdalom és a gyulladás megfelelő szerekkel történő csillapításában is. Kezelés híján ez deformitás tovább romlik és szalagos rögzítettséghez vezet. Ezt is elhanyagolva a csontos rögzítettség állapotába kerül a láb, melyhez ízületi kopások is társulhatnak.  

A lúdtalpbetét állandó viselése ilyen stádiumban már elkerülhetetlen. A mindenféle láb számára alkalmas általános betétek mellett a mintavétel után saját lábra készített betétek fokozottan hatékonyak. Ha a folyamatos betétviselés ellenére nem történik javulás, vagy épp romlik az állapot, a további láncreakciós romlás megakadályozása érdekében műtéti megoldás jöhet szóba. A fájdalmak megszűntetésére alkalmazott konzervatív gyulladáscsökkentők eredménytelensége, szintén indokolttá teheti a műtéti beavatkozást.

 

Lábtorna, gyógytorna fontossága

 

Ne hagyatkozzunk kizárólag a talpbetét mindenható megoldóképességére. A gyógyulás érdekében rengeteget tehetünk mi magunk is. A test izomzata minden életkorban fejleszthető. Így a lábfej izmainak erősítése sem korlátozódik csupán a kisgyermekkorra.
A renyhe izmok erősítésében segítségünkre van a gyógytornász, aki a megfelelő gyakorlatok precíz elvégzését kontrollálja. Elsajátításuk után a feladatsor otthon is elvégezhető. Bevonhatjuk a gyerekeket is, a közös mozgás nagy élmény. Vagy fordítva, a gyerekek lábtornájához mi is csatlakozhatunk, örömmel fogják venni a családi gyakorlást.

 

Lúdtalp kezelése tornával

Otthoni kezelés

 

A harántsüllyedés otthoni kezelésére legjobb a lábtorna, lúdtalp torna. Ehhez az interneten is találunk segítéséget, rengeteg oktató videó részletesen bemutatja a gyakorlatokat és helyes kivitelezésüket.

Szintén hatékony a láb masszírozása. Az egész lábfejet masszírozzuk át. A lábboltozatot jó alaposan, erős kézzel dolgozzuk meg.

Mindezt kiegészíthetjük hideg-meleg váltott vizes lábfürdővel. Néhány perc elteltével érezni fogjuk a lábunkon keresztül az egész testünkre kiterjedő jótékony hatását.

Amire még nem is gondoltunk: az otthon viselt lábbeli fontossága. Súlyos tévhit, hogy a lakás sík padlóján történő mezítláb járás előnyös. Nem az. Sőt! Ha jót szeretnénk tenni lábainkkal, otthon hordjunk a lábfej anatómiája szerint megfelelő formára alakított papucsot, köznyelven lúdtalp papucsot. Ezzel a mindennapokban viselt szűk és/vagy magassarkú cipők rongáló hatását is ellensúlyozhatjuk.

 

Megelőzés

 

Nem lehet eleget hangsúlyozni a mozgás, a sportos, aktív életmód fontosságát. A kisgyermekkori izomfejlődést támogató és nem erőltető mozgás megelőzi a harántsüllyedés kialakulását. Ugyanakkor a megfelelő mennyiségű sportra, mozgásra, az izmok és ízületek aktív tornájára nagykorban is szükség van. 

Az egyenetlen talajon történő járkálás a felnőtt lábfej izomzatára is jótékonyan hat, edzi, erősíti azt. Lehetőség szerint, minél többször gyakoroljuk a szabadban, természetben. 

Kerüljük a súlygyarapodást, mert a túlsúly túlterheli az izmokat és ízületeket, így a láb izomzatát is.

Megfelelő, jó felépítésű lábbeli viselésével csökkenthetjük a láb terhelését.

 

Szülők figyelem! Ne adjunk csemeténk lábára használt cipőt! A más gyerek által kitaposott lábbeli viselése deformálhatja a kicsik lábfejét.

 

Sportolás közben kiemelten figyeljünk a sporthoz illő, precízen kialakított, stabil lábbeli viselésére.

Sanital Light női munkapapucs - klumpa


Amennyiben álló munkát végzünk, gondoskodjunk lábaink rendszeres időközönkén történő tehermentesítéséről, átmozgatásáról, munka utáni gondozásáról.

Viseljünk anatómiai kialakítású munkapapucsot, amivel segíthetjük a lábfejek tehermentesítését.

 
Figyeljünk lábainkra! Az időben észrevett harántsüllyedés kezelésével a súlyosabb problémák kialakulása elkerülhető.

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password