Merj belevágni! Hasznos tippek a biztonságos online fizetéshez 2.

list :: DrMonteBosco Blog ::

Előző blogbejegyzésben arról írtunk, hogyan győzd le az internetes vásárlás mumusát. Most arról lesz szó, hogyan oszlasd el a webáruházban leadott megrendelések kifizetésével kapcsolatos aggodalmakat.Tény, hogy míg a világ nagy részén az internetes vásárlások kifizetésének szinte teljes egésze valamilyen online fizetési móddal (átutalás, bankkártyás fizetés) történik, nálunk ez az arány fordított. Mi ennek az oka? Bizalmatlanok vagyunk. Miért? Mert a szomszéd, a fodrász, az ismerős rossz tapasztalatira hagyatkozunk anélkül, hogy nekünk lenne bármilyen tapasztalatunk. Jobb félni, mint megijedni alapon, inkább bele sem vágunk az online vásárlás kényelmébe, gyorsaságába, megszámlálhatatlan üzlet árukészletének elérésébe.

Mik a tévhitek, mit kell tenned, hogy elkerüld a fizetési csapdákat?

Ha már rászántad magad az internetes vásárlásra, mindenképpen tájékozódj mielőtt leadsz egy megrendelést. Előző bejegyzésünkben felsoroltuk azokat, amikkel ellenőrizni tudod, hogy valós webáruházban nézted-e ki az áhított terméket. Nem részletezzük ismét, a bejegyzést ide kattintva tudod elolvasni: Merj belevágni! Hasznos tippek a biztonságos online vásárláshoz 1.Ha belevágsz a megrendelésbe, és a megfelelő lépéseket megtéve eljutottál a fizetéshez, a következő lehetőségek közül választhatsz:

- Utánvétes fizetés: megrendelésed összegét a csomag kézbesítésekor a futárnak fizeted. Ennek a fizetési módnak sajnos plusz költsége van, mivel a futárcégek külön díjat számítanak fel a pénzkezelésért, akkor is, ha bankkártyával fizetsz.

- Banki átutalás: Megrendelés leadásakor megkapod az utaláshoz szükséges adatokat. Fizetéshez kapcsolódó plusz költséget a webáruházak nem számítanak fel és kikerülheted az utánvétkezelés díját. (Bankod, a számlacsomagodtól függően díjat számíthat fel az utalásért.) Nem mersz előre utalni, mert félsz, hogy nem kapod meg a terméket? Ha ellenőrizted a webáruház valódiságát, láthatóak cég adatai, a kontaktok, netán egy telefonhívással is tesztelted a cég meglétét, nincs miért aggódnod. 

- Bankkártyás fizetés: a megrendelés leadásakor létrejövő azonnali fizetés. Mindközül a legolcsóbb, a vásárlónál semmilyen díj nem kerül felszámításra. Attól tartasz, hogy a webáruház megszerzi a kártyaadataidat? Ez tévhit. A bankkártyás fizetés titkosított csatornán keresztül zajlik. A webáruház csak a kifizetés tényét, a kártyatulajdonos nevét és a fizetett összeget látja, a bankkártya adatai rejtve maradnak és ez így van jól. Kártyaadataidat ugyanúgy nem látja a webáruházi eladó, mint ahogy az Aldi pénztárosa sem, ezeket az internetes kereskedelemre létrejött pénzintézet vagy bank dolgozza fel. 


                                                       Biztonsagos_online_vasarlas

Mivel biztosíthatod, hogy az internetes fizetés során ne válj adathalászat áldozatává?

Odafigyeléssel, józan ész használatával és az alábbiak betartásával.

Ahogy előző bejegyzésünkben említettük: 

1.Biztonságos helyen internetezz, ne nyilvánosan megosztott wifi hálózaton (kávézó, bevásárlóközpont, váróterem… stb.)

2. Keresd a https előtagot a böngésző címsorában - hagyd el az oldalt, ha http előtaggal kezdődik

3. Keresd a lakat ikont a böngésző címsorában -  a https és a lakat ikon jelenti a titkosított kapcsolatot

4. Nyiss meg privát ablakot és abban böngéssz - a privát ablak nem jegyzi meg és nem menti a böngészési előzményeket

5. Használj erős jelszavakat! Kis és nagybetűk, szimbólumok minimum 8 tagú kombinációját.

6. Bankkártyád adatai közül a kártyatulajdonos nevét, a kártya számát, a lejárat dátumát és a biztonsági CVC kódot kell megadnod. A    kártyádhoz kapott PIN kódot soha! Ha egy webáruház ezt kéri, azonnal hagyd ott!

7. Soha ne fényképezd le és ne oszd meg közösségi felületen bankkártyádat! 

8. Ha a böngésződ vagy a webáruház felajánlja, hogy elmenti a kártyaadataidat, ne élj vele! Soha, semmilyen felületen ne mentsd el őket.

9. Használ két lépcsős azonosítást akár internetes átutalásról, akár bankkártyás fizetésről van szó. Így a telefonüzenetben kapott egyedi kódot is meg kall adnod a fizetés megerősítéséhez.

10. Ha teljesen biztosra akarsz menni, használj külön kártyát az internetes vásárlások lebonyolítására, amire csak akkor és csak annyi pénzt töltesz fel, ami az adott vásárláshoz szükséges.

Ha belevágtál, rendeltél, fizettél, megérkezett a rendelt termék, de kiderül, hogy nem jó, vagy mégsem tetszik? Ne aggódj, akkor sem veszett el a pénzed. A hatályos magyar és európai törvények szerint az internetes vásárlókat minden esetben megilleti az elállás joga. Azaz a termék kézhez vételétől számított 14 napod van arra, hogy elállj a vásárlástól. Ez időn belül a terméket visszaküldheted, a webáruház pedig visszafizeti a rendelésed végösszegét, azaz a termék árát és a szállítási díjat is.

Amennyiben mégis probléma merülne fel, segít a fogyasztóvédelem. Oldalukon rengeteg hasznos információt találsz az elállással kapcsolatosan. Iii tájékozódhatsz: Európai Fogyasztói központ

 

Fenti tippek és trükkök alkalmazásával bátran belevághatsz az internetes vásárlásba. Pénzedet biztonságban tudhatod és a világ rengeteg új lehetőséggel tárul ki előtted.

Merj belevágni!Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password