Kalapácsujj - Hogyan korrigáld, mivel előzd meg?

list :: DrMonteBosco Blog ::

 A kalapácsujj a lábujj ízületének deformációja. Az orvosi szaknyelven Digitus malleus névvel illetett jelenség meglehetősen gyakran előforduló ízületi megbetegedés, mely leginkább a második és harmadik lábujjat érinti. 

Az esztétikai torzuláson túl fájdalmat, duzzanatot és mozgás korlátozottságot okozhat. 

 

A betegpopulációkat elemző orvosi tanulmányok adati szerint Európában a 45 év feletti emberek körülbelül 20-30%-a szenved az elváltozásban, de a pontos számok változhatnak az egyes országokban. Az előfordulási gyakoriság a kor előrehaladtával növekszik. Az életmód, a munka jellege és a korábbi sérülések is befolyásolhatják előfordulásának valószínűségét.

 

Mi a kalapácsujj?

 

A kalapácsujj a lábujj középső ízületének elváltozása. A deformitás a felbomlott izomegyensúly okozta helytelen lábfej pozíció következménye. A lábujjak hajlító és feszítő izmainak megváltozott működése okán a lábujj alapperce felfelé hajlik, a középperc pedig a talaj felé irányul. A lábujj gyakorlatilag derékszögben behajlik és a természetes, nyújtott pozíció helyett kalapács formát ölt.

Ritkán jelenik meg önmagában, leginkább egyéb ortopédiai elváltozásokhoz társul, úgy, mint a harántsüllyedés, lúdtalp. Jellemzően lassan kialakuló és nem születéskori deformitás. Megjelenése – egyéb okok mellet - túlnyomórészt a helytelen lábbelik viselésének tulajdonítható.  

 

Megfelelően megválasztott cipők viselésével és speciális tornagyakorlatokkal megelőzhető a kalapácsujj kialakulása, illetve a már kialakult állapot további romlása. 

De hogyan jön létre egyáltalán a kalapácsujj és milyen okokra vezethető vissza egyes súlyos esetek kialakulása?

 

A kalapácsujj kialakulása

 

A legtöbb esetben a kalapácsujj nem veleszületett, hanem a láb statikai egyensúlyának felborulása következtében lassan kialakuló deformáció. 

 

Egyes anatómiai elváltozások, úgy, mint a túlságosan magas lábboltozat, vagy ennek ellenkezője, a laposan elterülő boltozat olyan előfutárok, amelyek elősegíthetik a kalapácsujj kialakulását.

A folyamatok összefüggenek: a lábfejben az összehangolt csont-izom-ízület szerkezet működésének megbomlása a hosszanti, majd a keresztboltozat lesüllyedését és további izom és ízületi degenerációt von maga után. 

A lábfejet és a lábujjat mozgató izmok funkciója sérül, a nagylábujj csontjai elmozdulnak, kialakul a bütyök, a lábujjak izmainak diszfunkciója következtében pedig a kalapácsujj.

 

Ezeket az eltéréseket súlyosbítja a lábujjakat összeszorító túlságosan szűk cipők gyakori és tartós viselése, ami megváltoztathatja a lábfej ívét, és gyakran ökölbeszorított pozícióba kényszeríti a lábujjakat. A túlterhelés és az izmok mozdulatlansága miatt a lábujjak hosszabb idő alatt deformálódnak és végül kialakul a kalapácsujj. 

A lúdtalpasan szétterülő lábfej esetében ez a jelenség épp az ellenkezője, azaz az izmok alul terhelése miatt alakul ki. 

Súlyosabb esetekben a nagylábujj a többi lábujj alá nyomódik, vagy a többi lábujj elmozdulása, - pl. harmadik a második alá fordul - következik be.

 

A kialakulásában olyan egyéb okok is szerepet játszhatnak, mint:

  • öröklődés
  • túlsúly 
  • ízületi kopás
  • egyes reumás megbetegedések 
  • cukorbetegség
  • sérülés, baleset
  • helytelen futó technika
  • túlzott terhelés 

 

Kalapácsujj tünetei

 

Ránézésre szemmel jól látható a kalapács-formában behajló lábujj deformáció. Az egyéb kísérő tünetek önmagukban vagy csoportosan is megjelenhetnek. Kialakulhat: 

 - Fájdalom, melynek mértéke fokozódhat az elváltozás előrehaladtával

 - Lábbeli viselési nehézségek, a cipő nyomja és kidörzsöli a kiálló lábujjat

 - Égő érzés

 - Bőrpír, irritáció

 - Bőrkeményedés, mely az ujj alatti talppárnán is megjelenhet

 - Tyúkszemek, kisebesedés, fekélyek megjelenése

 - Járási nehézségek

 

A megjelenő tünetek alapján eldönthető az elváltozás súlyossága, valamint kezelésének lehetőségei. A megfelelő kezelés és a deformitás javítása érdekében szükség lehet orvosi segítségre.

 

Kalapácsujj - Hogyan korrigáld, mivel előzd meg?


A kalapácsujj kezelése

 

A lábfej. részletes vizsgálata az ortopéd szakorvos feladata. A diagnózist és a kezelési terv felállítását a szemrevételezésen túl a lábujj mozgásának tesztelése is meghatározhatja, melynek során kiderül, hogy merev vagy mozgatható kalapácsujjról van-e szó. Szükség esetén röntgen egészítheti ki a vizsgálatot.

A vizsgálati eredmények eldöntik a kalapácsujj kezelésének lehetőségét, mely konzervatív és sebészi módszerekre osztható.

 

Korai szakasz enyhe tünetekkel

 

Korai szakaszban az elváltozás konzervatív módszerekkel kezelhető. A kezdeti panaszok esetén nagyon fontos a gyors reagálás a fájdalomcsillapítás és a mozgás visszaállítása érdekében, valamint a további károsodás megakadályozása céljából

 

- Gyógytorna

A konzervatív kezelés legfontosabb eleme, mely a speciális nyújtó és erősítő gyógytorna gyakorlatokkal megerősíti a lábfej és a lábujjak izmait, korrigálja az elmozdulást és segít elkerülni a további deformálódást. A gyógytorna fájdalommentes és megelőzésre is tökéletesen alkalmas. Az testreszabott gyakorlatokat az állapot függvényében gyógytornász állítja össze, aki az elért hatást is ellenőrzi. 

 

- Megfelelő cipők, és kalapácsujj papucsok

Legalább ilyen fontos a helyes lábbelik viselése. A már kialakult elváltozás, de akár annak gyanúja esetén is sarkalatos pont, hogy szűk cipők ne szorongassák a lábfejet. Kerekorrú vagy szélesebb fejű cipők nem rongálják a lábfej anatómiáját. A magassarkú topánkákat kerülni kell, fontos az előláb további terhelésének csökkentése és a statikai egyensúly helyreállítására való törekvés.

 

Otthon, vagy ahol lehetőség nyílik rá, a zárt cipő helyett anatómiai gyógypapucs viselése ajánlott. A kidörzsölés elkerülésére az elasztikus felsőrésszel készülő lábkímélő papucs a legjobb megoldás, mely nemcsak a kalapácsujj, hanem a bütyök okozta kellemetlenségeket is segít elviselhetőbbé tenni. 

 

- Talpbetét

Konzervatív kezelés további nagyon fontos eszköze a talpbetét viselése. A lábfej megfelelő pontjainak alátámasztása különösen a lesüllyedt boltozat esetén kulcskérdés a probléma megoldásában. Legjobb eredmény az egyénre készült talpbetéttel érhető el. De az üzletekben elérhető különféle párnázott betétek szintén segíthetnek a láb megtartásában és tehermentesítésében. Talpbetétek viselésével az egyenetlen nyomásterhelés, a lábujjak további torlódása elkerülhető, valamint csökkenthető a kalapácsujj további romlása.

 

Kezelés otthoni módszerekkel

 

A konzervatív kezelés tárházát az otthon alkalmazott gyógyászati segédeszközökkel és további praktikákkal lehet kiegészíteni.

 

Kalapácsujj kiegyenesítő, korrigáló eszközök, lábujj védőgyűrűk

Egyes esetekben lábujjkorrigáló eszköz segíthet a lábujj természetes helyzetbe történő visszaállításában vagy a görbület csökkentésében. A gyógyászati szaküzletekben, gyógyszertárakban és az interneten az érintett lábujjra húzható segédeszközök, lábujj védők számos verzióját megtaláljuk. 

A különféle lábujj sínek és húzó, nyújtó hatást kifejtő bandázsok főként éjszaka alkalmazhatóak, mikor a lábak nyugalomban vannak, nem terhelődnek és nem kell cipőbe dugni őket.

A cipő viselés kellemetlenségeit a kalapácsujj korrigáló lábujj elválasztó gyűrű segíthet enyhíteni, mely megakadályozza a lábujjak egymáshoz, illetve a cipőhöz dörzsölődését. A lábujj távtartók, a habpárna, lábujj védőgyűrűk illetve a haránt ív alá húzható puha párnák a fájdalom csillapítását segítik.

 

Ezek a korrektor eszközök önmagukban nem fordítják vissza a már kialakult problémát, de sokat segítenek a fájdalmak mérséklésében, valamint rendszeres alkalmazásuk fokozza a többi kezelési mód hatékonyságát.

 

Megfelelő lábápolás

Fokozott gondot kell fordítani a lábápolásra. A kialakuló bőrkeményedéseket, tyúkszemeket rendszeresen el kell távolítani és igyekezni kell a bőrt puhán tartani. Ha az ujjperc tetején lévő bőr a dörzsölés hatására kipirosodik vagy kisebesedik, antiszeptikus gyógyszertári készítményekkel meg kell akadályozni az elfertőződést. 

 

Tornagyakorlatok kalapácsujj ellen

A leghatékonyabban bevethető eszköz a kezdeti stádiumban lévő elváltozás visszafordítására a lábtorna. Ezért nagyon fontos a gyógytornásztól megismert egyszerű kalapácsujj tornagyakorlatok otthoni elvégzése is. Naponta ismételve. Minden nap.

 

Fájdalomcsillapítás

Szükség esetén nem szteroid fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerek otthoni szedését is javasolhatja az ortopéd orvos.

 

 

Előrehaladott állapot komoly tünetekkel

 

Amikor az állapot már erősen előrehaladott, komoly fájdalmakkal, elmerevedett ujjal és esetleges cipőviselési, járási képtelenséggel, akkor is van segítség:

 

Kalapácsujj műtét

Többféle operációs módszer ismert a deformitás, a lábfej természetes anatómiai állapotának helyreállítására. A lehetőségek közül az ortopédszakorvos választja ki a páciens állapotának és a deformitás mértékének leginkább megfelelő eljárást.

 

A műtét utáni lábadozás hosszadalmas, 3-4 hétig is eltart. A felépülés folyamatának elengedhetetlen része a lábujjak és a lábfej izomzatának működését helyreállító gyógytorna.  

 

A kiújulás elkerülése érdekében a gyógytornát a rehabiltációs időszakot követően is érdemes rendszeresen végezni. 

 

Mi történik kezelés nélkül?

 

A kialakult kalapácsujj nem stagnáló állapot. Amennyiben nem kezelik, a tünetek egyre erősödnek, újak is megjelennek, az ujj teljesen elmerevedik, a cipő viselése esetenként a járás is lehetetlenné válik. Nem érdemes tehát a kezdődő tüneteket figyelmen kívül hagyni.

Megelőzés

 

Sport

A sport és a testmozgás ez esetben is segít. Különösen ajánlott a természetben, egyenetlen talajon, homokon, vízparton, kavicsos vagy füves területen minél gyakrabban mezítláb járni. Ily módon a lábak természetesen mozoghatnak, és a lábizmok hatékonyan megerősödnek, amivel elkerülhető lábfej a hosszanti és a haránt boltozatának lesüllyedése, és az ebből fakadó további problémák: bütyök, kalapácsujj, boka és térdfájdalmak ... stb.

 

Megfelelő cipő, papucs viselése

A szűk felsőrészű, hegyesorrú, magassarkú cipők kerülése. Lehetőleg kerekorrú lábbelik használata, melyeknek talpa is hajlékony, nem merev.

 

Talpbetét

Lapos lábfej, lúdtalp esetén a hosszanti és haránt boltozatot megemelő, a lábfejet megfelelően megtámasztó talpbetét használata.

 

Lábfejtorna, gyógytorna

A lábfej izomzatának megerősítése, a megrövidült izmok nyújtása a természetes funkcionalitás és helyes statika visszaállítása.

 

A lábfejtorna, a speciális gyógytorna az alfa és az omega: megelőz és helyreállít.
Ha ez a kezelés jollyjokere, nem jobb megelőzésként használni, mint műtét utáni rehabilitálásra?

 

 

 

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password