Harántsüllyedés okai és kezelése - otthoni tornagyakorlatok

list :: DrMonteBosco Blog ::

A harántboltozat süllyedése - vagy más néven harántsüllyedés - gyakran jelentős fájdalommal és kényelmetlenséggel jár a lábujjak és a talp közötti területen. Ez az állapot nem csak a járást és az általános aktivitást nehezíti meg, ha nem kezelik megfelelően, hosszú távon komolyabb egészségügyi problémákat is okozhat.

Érdemes figyelni: ha a lábujjak elmozdultak a helyükről, vagy fájdalom és kellemetlen érzés jelentkezik a járás során, lehet, hogy harántsüllyedés áll a háttérben. Azonban, létezik néhány megoldás, amely segíthet enyhíteni a tüneteket és megakadályozni az állapot további romlását.

Mit kell tudni erről az elváltozásról? A harántsüllyedés okairól, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről, az alábbi cikkben írunk. 

 

Amit szinte mindannyian rosszul tudunk – mi az a harántsüllyedés?

 
A köztudatban gyakorta keveredik a bokasüllyedés – harántsüllyedés – lúdtalp fogalom. 

Gyakorlatilag e három deformitás közé egyenlőségjelet teszünk, és a hosszanti lábboltozat lesüllyedését értjük alatta. De ez tévedés! Három különböző elváltozásról van szó, melyek helyzetükben eltérnek egymástól. 

Nos, a harántsüllyedés lábfejünk öt lábközépcsontján keresztben átívelő boltozat, azaz a harántboltozat ellaposodását jelenti. Külsőleg szemlélve a jól látható, hogy a lábfej elülső része ellaposodik, szétterül. Ez a probléma fájdalomhoz, kellemetlen érzéshez és a láb további deformációjához vezethet.

Bár sok esetben társul hozzá a hosszanti boltozat lesüllyedése is, mégis jelentősen más elváltozásról van szó.

Harántboltozat-hosszanti boltozat
Orvosi értelemben, a harántsüllyedés egy olyan ortopédiai betegség, melynek során a lábfej haránt, azaz keresztirányú boltozatát tartó izmok-ízületek és szalagok egyensúlya megbomlik, és a lábfejen keresztben átívelő, harántboltozat lesüllyed.

Ennek következtében a talp már nem csak - a természetes állapotnak megfelelő -, keresztboltozatot tartó I. és V. lábujj fejecsre támaszkodik, hanem a II., III. lábujj fejecs is terhelődik. A deformitásnak az esztétikai problémán túl, további ortopédiai velejárói is lehetnek, a fájdalomról nem is beszélve.Kifejezetten gyakori jelenségről van szó, mely a magyarországi statisztikai adatok alapján minden 5. felnőttet érint. Bárkinél előfordulhat, de leggyakrabban a középkorúakat és az idősebbeket érinti. Főként a hölgyekere jellemző, de megjelenik a férfiak körében is és sajnos a fiatalabb korosztály is érintett lehet.

A kezelés függ az állapot súlyosságától valamint a tünetektől, és több módszer együttes alkalmazását is jelentheti, úgy mint az életmódváltoztatást, a láb izmok megerősítését, a megfelelő cipő-, illetve lábbeli választást, a talpbetét használatát, komolyabb esetben akár műtéti beavatkozást.

 

Mi a különbség harántsüllyedés, a bokasüllyedés és a lúdtalp között?


Fontos, hogy a harántsüllyedés, a bokasüllyedés és a lúdtalp nem mindig különíthető el jól egymástól, és gyakran egyszerre is jelen lehetnek a lábfejben. A lenti táblázat csak általános iránymutatást nyújt a különbségek és hasonlóságok megértéséhez. A pontos diagnózis felállításához mindig orvosi vizsgálatra és szakértői véleményre van szükség. 

Harántsüllyedés

 • Érintett lábboltozat: Haránt (kereszt) boltozat
 • Életkor szerinti előfordulás: Általában közép- vagy idősebb korban jelentkezik
 • Optikai tünetek: Lábfej elülső része ellaposodik, szétterü
 • Jár-e fájdalommal: Igen, gyakran okoz lábfájást, a harántboltozat terhelésekor súlyosbodhat
 • Társuló elváltozások: Bőrkeményedés, tyúkszem, bütyök, kalapácsujj, lúdtalp
Bokasüllyedés
 • Érintett lábboltozat: hosszanti boltozat és belboka
 • Életkor szerinti előfordulás: Bármilyen életkorban előfordulhat, de leggyakrabban felnőtteknél
 • Optikai tünetek: Belboka lefordul, lapos hosszanti lábboltozat
 • Jár-e fájdalommal: Igen, a boka és az ízületek körül is fájhat, különösen terhelés hatására
 • Társuló elváltozások: Előfordulhat vele együtt a harántsüllyedés és a lúdtalp
Lúdtalp
 • Érintett lábboltozat: Hosszanti- és keresztboltozat
 • Életkor szerinti előfordulás: Gyerekkorban élettanilag, majd felnőttkorban is kialakulhat
 • Optikai tünetek: Hosszanti és haránt boltozat nem alakult ki vagy ellaposodott, „lapos láb”
 • Jár-e fájdalommal: Igen, a láb fáradékonyabbá és fájóbbá válhat hosszabb állás vagy járás során 
 • Társuló elváltozások: Bőrkeményedés, bütyök, harántsüllyedésHarántsüllyedés tünetei


Az elváltozás szemmel is jól érzékelhető tünete a lábfej elülső részének, az úgynevezett előlábnak az ellaposodása, legyezőszerű szétterülése. E mellett a lábfej megbomlott statikája a tartó izmok húzási irányát is megváltoztatja. Így a nagylábujj kifelé türemkedésével megjelenhet a bütyök, a 2., 3., 4. lábujj talaj felé húzásával pedig a kalapácsujj.

A 2., 3., lábközépcsontra nehezedő állandó nyomás miatt a talp megvastagszik és megkeményedik. A kellemetlen bőrkeményedéssel párhuzamosan, kifejezetten fájdalmas tyúkszemek is kialakulhatnak. 

Fizikai tünetek közé tartozik a láb fáradékonysága és a harántboltozat fájdalma, mely hosszabb állás vagy járás során fokozódik, különösen a lábujjak alatti talpterületen. 

Harántboltozat süllyedés következményei, kapcsolódó állapotok


A harántboltozat süllyedése hosszú távon számos következménnyel járhat. 

 • Fájdalom és kényelmetlenség: Az elváltozás során a terhelés eloszlása a láb más területeire kerül, ami fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat a lábfejben, a bokában és az alsó lábszárban.
 • Az áttevődött terhelés miatt előfordulhat, hogy a túlterhelt lábujjfejecseknél lévő nyáktömlők begyulladnak, ami komoly fájdalommal jár.
 • Lúdtalp kialakulása: A harántboltozat süllyedése a hosszboltozat süllyedéséhez és lúdtalp kialakulásához vezethet, amely még tovább ronthatja a láb egészségi állapotát és növeli a fájdalom kockázatát.
 • Lábdeformitások: A megbomlott statika következtében megváltozott izomhúzó erő további deformitások kialakulásához vezet, mint a kalapácsujj vagy a bütyök.
 • Mozgásszervi problémák: Az elváltozás által okozott kényelmetlenség és fájdalom csökkentheti az egyén aktivitását és mozgásszabadságát, amely később akár súlyosabb mozgásszervi problémákhoz is vezethet.
 • Rossz testtartás: a lábfej helytelen pozíciója negatív hatással lehet a testtartásra, ami végül hát-, nyak-, és derékfájdalomhoz vezethet.
 • Sérülés kockázata: fokozhatja az egyén sérülési kockázatát, különösen a sportolóknál. Növelheti a bokasérülések és más lábsérülések esélyét.
 • Lábbeli viselési nehézségek: a kiszélesedett előláb, illetve a problémához társuló bütyök és kalapácsujj miatt, rendkívül nehéz kényelmes lábbelit találni, a szűk cipő nyomásától a lábfej kidörzsölődik, kisebesedik.

 

Harántsüllyedés okai


A harántboltozat süllyedésének okai általában multifaktoriálisak, azaz egyszerre több tényező is szerepet játszhat a kialakulásában. 

A kialakulás gyakori okai közé tartozik:

 • Örökletes hajlam: Az örökletes tényezők fontosak lehetnek a lábboltozat süllyedésének kialakulásában. Ha a család egyik tagjánál már előfordult a probléma, akkor fokozódik annak a valószínűsége, hogy a többi családtagnál is kialakul, főként a női vonalon.
 • Kötőszöveti gyengeség, izomgyengeség: veleszületett vagy szerzett.
 • Láb deformitások: Ha a lábfej eldeformálódik, vagy bizonyos izmok és szalagok gyengülnek, az harántsüllyedéshez vezethet.
 • Sérülések: Ha a lábfejet sérülések érik, például balesetek vagy sportolás során, megnőhet a deformitás kialakulásának esélye.
 • Túlsúly: A túlsúly nagyobb terhet jelent a lábboltozatra, és hosszú távon okozója lehet az elváltozásnak.
 • Túlterhelés: hosszantartó terhelés vagy rendszeres túlterhelés kockázatot jelent.
 • Cipők: A rossz cipők, például azok, amelyek nem biztosítanak megfelelő tartást, vagy túl laposak, növelik a boltozat ellaposodásának rizikóját.
 • A magas sarkú cipők rendszeres viselése, az előláb túlterhelése következtében jellemző oka a probléma kialakulásának.
 • Életmód: Bizonyos életmódbeli tényezők, mint például a hosszan tartó állás vagy ülés, kevés mozgás, szintén hozzájárulhatnak a harántboltozat süllyedéséhez.

  

Kezelés lehetőségei

 
A harántboltozat süllyedésének kezelése az elváltozás súlyosságától és az okától függően változó lehet.

- Talpbetét és cipőválasztás: Kisebb mértékű harántboltozat süllyedés esetén gyakran elegendő a megfelelő talpbetét használata és az erre kialakított cipő viselése. 

- Fizioterápia: A fizioterápia célja a láb izmainak erősítése és nyújtása, valamint a láb egészének javítása. Az izomzat megerősítése csökkenti a fájdalmat, javítja a stabilitást és támogatja a boltozatot. A fizioterápiához tartozhat masszázs, különböző tornagyakorlatok, szakember által végzett manuálterápia és elektroterápia.

- Sebészi beavatkozás: A súlyosabb harántboltozat süllyedés esetén lehet szükség a sebészeti beavatkozásra. 

A kezelési lehetőségek kiválasztása és kombinációja az egyéni eset függvénye. Fontos, hogy a harántboltozat süllyedésének kezelését ortopéd szakorvos tervezze meg.

 

 

Talpbetét harántsüllyedésre


A talpbetétek és cipők támogatják a boltozatot és javítják az egyensúlyt, az állást, a járást, csökkentik a láb fájdalmát és megelőzik a további elváltozásokat.

Ma már a különböző talpbetétek széles kínálatából válogathatunk a drogériák, cipőboltok vagy gyógyászati szaküzletek polcain: bőrrel bevont, polifoam, microfiber, zselés és még megannyi variáció megtalálható. A kész betétek általános használatra, szükség szerint alkalmazhatók.

Azonban saját lábunkra is készíttethetünk betétet. A megfelelő szaküzletben számítógépes talpvizsgálatot követően, lábunk formájának figyelembevételével készítik el a harántsüllyedés mértékéhez leginkább igazodó talpbetétet.

Bármelyiket is választjuk, mindenképpen segíteni fog a statikai egyensúly helyreállításában és az állapot további romlásának megakadályozásában. 

 

Papucs harántsüllyedésre – ez is fontos!


A cipőkben, lábbelikben elhelyezett talpbetétek használatával segíthetjük lábunkat a teherviselésben, de nem szabad megfeledkezni a megfelelő otthoni papucsok kiválasztásáról sem. A lábboltozat támogatására otthon is szükség van. Ne intézzük el egy flip-flop papuccsal vagy mezítláb járással a dolgot. Mindkettő egészségtelen és a problémát tovább rontja.

Otthoni viseletre a talpformában harántemelővel kialakított papucsot válasszunk. Figyelem, ne keverjük össze a hosszanti boltozat támogatására szolgáló talpkiképzéssel! A harántemelő a talpformában elől, középen elhelyezkedő fordított csepp vagy szív alakú domborulat. A cipőiparban gyakran szívecskének is hívják. Ezt keressük, hogy otthon se szakadjon meg a boltozatot támogató, kímélő, korrigáló folyamat. Harántsüllyedés gyakorlatok Harántsüllyedés tornagyakorlatok


A rendszeresen végzett lábtorna, gyógytorna kulcskérdés az elváltozás kezelésében, fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. 

Fontos! Minden ember lába és harántboltozata más, ezért a legjobb, ha gyógytornász szakember segítségével személyre szabott tornagyakorlatokat végezünk. 


Az alábbi néhány általános, jótékony hatású tornagyakorlat segíthet a harántsüllyedés kezelésében:

 • Lábujjhegyre állás: Álljunk fel, és emeljük fel a sarkunkat a talajról úgy, hogy csak az ujjhegyünk érintse a talajt. Tartsuk ezt az állapotot 5-10 másodpercig, majd engedjük vissza a sarkunkat a talajra. Ismételjük 10-15 alkalommal.
 • Üljünk le egy székre, és tegyük a lábunkat egyenesen a padlóra. Tartsuk lábujjainkat a talajon, majd emeljük fel a sarkat, miközben a láb izmait feszesen tartjuk. Tartsuk ezt a pozíciót 5-10 másodpercig, majd engedjük vissza sarkunkat a talajra. Ismételjük 10-15 alkalommal.
 • Lábgyakorlat gumiszalaggal: Üljünk le egy székre, és tegyük a lábunkat párhuzamosan egymás mellé a földre. Fogjuk meg egy gumiszalagot, és tegyük az egyik talpunk alá. A kezünkben tartott gumiszalaggal húzzuk felfelé a lábfejünket, miközben lábunkkal ellenállunk a szalag húzásának. Tartsuk ezt az állapotot 5-10 másodpercig, majd engedjük vissza a lábfejünket a talajra. Ismételjük 10-15 alkalommal. Majd csere, ugyanezt végezzük el a másik lábbal is.
 • Lábgyakorlat labdával: Álljunk fel, és tegyük a lábunkat egymás mellé a földre. Tegyünk egy teniszlabdát az egyik talpunk alá. Görgessük végig a labdát a talpunk alatt, majd fordítsuk meg az irányt és görgessük vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételjük 10-15 alkalommal.
 • Lábujjhegyen sétálás: Álljunk fel, és emeljük fel a sarkunkat a talajról úgy, hogy csak a lábujjhegyünk érintse a talajt. Sétáljunk így előre 10-15 másodpercig, majd térjünk vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételjük 5-10 alkalommal.

Ezeken kívül is végezhetünk hasznos, fejlesztő gyakorlatokat.
Pl: ülésben végzett pipa-spicc lábfejmozgatás, vagy lábujjakkal végzett bekarmolás, kisebb tárgy vagy golyóstoll lábujjakkal való felemelése, odébb rakása. A gyakorlatokat 10-15 ismétlésszámmal végezzük.

A rendszeres gyakorlás nem túl nagy erőbedobás, más tevékenység, pl. tévénézés közben is végezhető. A hatása azonban kiemelkedő.

 

 

Műtéti megoldások


Egyes elhanyagolt esetekben vagy veleszületett súlyos boltozati süllyedés, nagyobb fájdalom esetén a konzervatív kezelés már nem elegendő. Ilyenkor sebészeti beavatkozásra van szükség.

A műtéti lehetőségek között szerepel a boltozat támogatására szolgáló implantátumok beültetése, valamint a lábcsontok átrendezése.

 

Mit tehetünk még harántsüllyedés ellen?


Életmódváltás: A harántboltozat süllyedésének kezelése során fontos szerepe van az életmódváltásnak is. A túlsúly csökkentése, a megfelelő mozgásforma választása, a megfelelő cipőviselés és a megfelelő testtartás megtanulása mind hozzájárulhatnak a láb egészségének javításához.

 

Egy plusz tipp: Amikor csak lehetőség van rá, járjunk mezítláb a szabadban, egyenetlen talajon. Míg a sima talajon való mezítláb járkálás nem egészséges, az egyenetlen, kavicsos, füves, göröngyös, hullámos talajon járás erősíti a láb izmait és segít a statikai egyensúly megtalálásában.

 

 

 

 

 

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password