Egészséges láb és a láb anatómiája

list :: DrMonteBosco Blog ::

 

Egészséges láb - egészséges ember  

A lábak egészségünk alappillérei – éppen ezért nagyobb odafigyelést érdemelnek. Rajtuk nyugszik a teljes testsúlyunk. Egy életen át hordoznak bennünket – amikor futunk, táncolunk, ugrálunk, megyünk vagy akár csak állunk. A lábak az ember mozgékonyságának és haladásának alapjai.

Egy normális napon - kocogás vagy kirándulás nélkül – átlagosan 10.000 lépést teszünk meg. Ha 60 cm-es lépéshosszal számolunk, egy 75 éves átlag élethossz alatt körülbelül négyszer „megkerüljük a Földet”.

 

A lábfej anatómiája


A lábunk felépítése anatómiai csoda. 26 csontból áll, melyeket 33 ízület köt össze. A mozgatást 19 izom, a tartást 107 szalag és több mint 200 ín biztosítja. A hossz- és keresztboltozat formája lehetővé teszi, hogy a lábunk a legkülönfélébb minőségű felszínekhez igazodni tudjon. A talpunk akár a cipőn keresztül is képes „megragadni” és „érezni” a talajt.

A lábfejünket alkotó csontok, izmok és ízületek kapcsolódása által mesterien felépített rendszer a hosszanti, - azaz a lábujjaktól a sarokig ívelő - és a keresztirányú, azaz a lábujjak tövénél keresztben futó haránt boltozat. Szerepük, feladatuk óriási: részint eloszlatják és hordozzák az egész testünk súlyát, ami már önmagában is hatalmas próbatétel. Másrészt rugalmasságot biztosítanak, azáltal, hogy járás közben a lábfej talajra érkezésekor keletkező koppanó hatások erejét tompítják, levezetik, ezzel flexibilis kapcsolatot teremtenek a talaj és a lábfejünk között. 
 

A láb evolúciója


Kutatók szerint a két lábon állás jóval korábban kialakult, mint a kéz és agy használatának fejlődése megkezdődött volna. Idővel azonban a kéz használata előtérbe került a lábbal szemben, ami jól tükröződik abban is, hogy megtanultuk mozgatni kezünk összes ujját, de ugyanez nem érvényes a lábujjainkra. Hasonlóképpen a kezünk minden ujjának külön neve van, míg a lábujjaink névtelenek.

A kezünket sokkal gyakrabban mossuk és gondosabban is ápoljuk, ugyanakkor a lábunkra jóval kevesebb gondot fordítunk.


Lábproblémák


Lábunk fontosságára általában csak akkor gondolunk, ha valami problémánk adódik vele . És mivel az emberek már hosszabb ideje ülő életmódra alakultak át – ülünk az íróasztal mögött, a tévé előtt, a kormánykeréknél – a lábproblémák egyre több kortársunkat érintik. Életük során az emberek 60%-a szenved lábproblémáktól, ennek felét a lábgomba jelenti, amit az ortopédiai deformációk (lúdtalpbokasüllyedés, kalapácsujj stb.) és a tyúkszem követ. ......

 
Bár a gyerekek 96 százaléka egészséges lábbal jön a világra, a 16 évesek 40%-ának már károsodott a lába. Ezt többek között a nem megfelelő gyermekcipők is okozzák. A megvizsgált 3-6 éves gyerekek 69,4%-a túl rövid utcai cipőt viselt. Az otthon és óvodában használt házicipőknél ez az érték még nagyobb, 88,8% volt. Eredmény: a gyerekek háromnegyedének nagy lábujja már helytelen szögben áll.


                                          Egészséges láb és a láb anatómiája



Hogyan lesz egészséges lábfejünk?


Ha az alapoknál valami nem stimmel, az az általános jó közérzetet is befolyásolja. A lábak az egész embert tükrözik, és minden lépéssel támogatják az egészségünket vagy előidézhetik valamely megbetegedés kialakulását.


A lábtartás hatással van a térd, a csípő és a medence állására, sőt egészen az állkapocsig hatást gyakorol a testünkre.
Nem hiába állítják egyes lábspecialisták, hogy a láb az ember legfontosabb testrésze.                                                                                


Mezítlábra születtünk


A lábfej tartási hibák gyakori fellépésének oka, hogy időnk túlnyomó részében kényelmetlen cipőben járunk, s nagyon ritkán sétálunk mezítláb természetes talajon, homokon, füvön, földön. Az emberi talp nem arra alakult ki, hogy kemény felületen álljon és menjen. Manapság főleg betonon, kő- vagy fapadlón járunk. A kemény felületeken azonban a talpunk belső fele nem tud megfelelően megtámaszkodni. Emiatt következik be aztán a lábfej boltozatainak megsüllyedése, ami a boka, ujjpárnák és lábujjak deformálódásához vezethet.

Amit azonban elrontottunk, helyre is hozhatjuk. Járjunk minél többet mezítláb. Minél fiatalabb korban kezdjük, annál jobb a megelőző hatása. Minél idősebb korban szokunk rá, annál inkább terápiás módszerekkel ötvözzük.


A legegyszerűbb és legtermészetesebb módszer, ha a természetben, akár csak egy parkban is, mezítláb járunk. Edzi az izmokat, ami a lábfej anatómiájából adódóan megemeli a talpboltozatot, ezzel párhuzamosan érzékelésünket is aktiválja. Főleg a gyerekek számára fontos, hogy nyáron minél többet szaladgáljanak mezítláb.


A mezítláb járás összeköti a földet és az emberi lelket, és szoros kapcsolatot alakít ki a természettel, ami segít az élet során az egyensúly és a stabilitás megőrzésében. Minden korosztály számára a legegyszerűbb edzési módszer, ha harmatban, hóban vagy természetes vizekben sétálnak – serkenti a vérkeringést, javítja a szervezet vérellátását és stabilizálja a vegetatív idegrendszert.

Még az irodába zárt emberek vagy a kényelemszeretők is edzhetik a lábukat – például lábreflexgörgőkkel vagy masszázslabdával.

 

(Forrás: Gut zu Fuss durchs Leben, Leben News 2010/4, németből fordította: Harrach Orsolya - Natursziget.com)

 

 

 

 

 

 

 

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password