A legjobb gyógypapucs kiválasztása - a vásárlás szempontjai

list :: DrMonteBosco Blog ::

Melyik a legjobb gyógypapucs?

Ez a kérdés gyakran merül fel azok körében, akik igényes terméket keresnek a lábukra. De mindjárt az elején el is kell szomorítanunk őket. Legjobb gyógypapucs nem létezik. Ezt a kérdést ugyanis lehetetlen jól megválaszolni.

Ugyanúgy nincs rá jó válasz, mintha azt kérdeznénk: melyik a legjobb arckrém? Hiszen a jó válaszhoz tudni kellene, hogy milyen bőrtípusra, napszakra, életkorra... stb. vonatkozzon az ajánlat.

Tehát, a fenti kérdésre adandó válaszhoz csak úgy juthatunk közelebb, ha azt próbáljuk meg kideríteni, melyik a mi személyes adottságainknak és szempontjainknak legjobb, leginkább megfelelő termék.

 

A gyógypapucs választás alap szempontjai

 • Funkció: Az egyes modelleknek különböző funkciói lehetnek, például tartják és támogatják a lábfejet, javítják a testtartást, csökkentik a lábfájdalmat vagy enyhítik a talpbetegségeket, netán masszírozó vagy pihentető hatásúak. A kívánt cél elérésének megfelelően kell kiválasztani az optimális terméket.
 • Kényelem: Alap feltétel, hogy a papucsnak kényelmesnek kell lennie és megfelelő tartást kell nyújtania a lábnak.
 • Anyag: A lábbeli anyaga fontos, mert hatással van a kényelemre, a tartósságra és a légáteresztésre.
 • Méret: A megfelelő méretű papucs viselése alapvető ahhoz, hogy optimálisan tudja támogatni a lábat. A túl kicsi vagy túl nagy méret többet árt, mint használ. 

A funkció-kényelem-anyag-méret kombináció ismeretében határozzuk meg, hogy zárt klumpára vagy nyitott, pántos modellre van szükségünk. Mindezen támpontok segítségével tudjuk kiválasztani a számunkra ár-érték arányban is leginkább megfelelő terméket. Egy a szempontjainkhoz passzoló, jó minőségű papucs akár éveken át kiszolgálhatja lábaink kényelmét.

 

Szükségem van gyógypapucsra?

Ha a mai modern civilizáció része vagy, aki egész nap magassarkú cipőben teszi próbára lábait, vagy épp az íróasztalnál ül naphosszat, netán 8-10 órában talpon vagy mert ápolsz, nevelsz, kiszolgálsz, rohangálsz, akkor feltétlen. Mindegy, hogy a divat lábbelik okozta aránytalan súlyeloszlás, az elégtelen vérkeringés vagy a túlterhelés hat negatívan lábaidra, előbb-utóbb mind degeneratív elváltozásokat okoz, melyek maguktól nem állnak helyre. 

A lábfej ortopédiai problémái civilizációs betegségnek számítanak és kevés kivételtől eltekintve szinte mindenkinél megjelennek. A láb izomzatának a rendeltetéstől eltérő ellustulása olyan problémák kialakulását hozza magával, mint a harántsüllyedés, bokasüllyedés, lúdtalp, a bütyök megjelenése vagy a kalapácsujj kialakulása .

A káros hatásokat azonban lehet, sőt ajánlott ellensúlyozni.

Az anatómiai gyógypapucs viselése kortól és nemtől függetlenül gyakorlatilag minden felnőttnek javasolt. Nemcsak a láb kényelmének megteremtésében játszik szerepet, egészségének megőrzésében is fontos eszköz. A megfelelő modell kiválasztása segíthet csökkenteni a láb- és ízületi fájdalmakat, javítani a testtartást és elősegíteni az általános jólétet.


Hogyan válasszak gyógypapucsot magamnak?

A rengeteg modell között nehéz eligazodni. De néhány jellemző és funkció figyelembevétele segít a választásban. 


Első lépésként határozzuk meg, hogy milyen célból keresünk papucsot. Például, ha valaki sípcsontgyulladással küzd, akkor olyan termékre van szüksége, amely támogatja a lábat, csökkenti a fájdalmat és segít az ízületek tehermentesítésében.
Ha valaki a diabétesz miatt keres gyógypapucsot, netán bütyök problémája, vagy kalapácsujja van, akkor olyan modellre van szüksége, amely kényelmes, jól illeszkedik és nem dörzsöli, hanem kíméli az amúgy is érzékeny lábát.
Ha pedig egy még probléma mentes láb esetében a kényelem és a megelőzés a legfontosabb szempont, akkor nincs szükség a speciális funkciókra.


A talpforma, azaz a talpbelső fontos eleme a megfelelő papucs kiválasztásának. A talpbelsőnek a láb típusához és problémájához kell igazodnia. Ez jelentheti magát a talpformát, vagy a talpformában kialakított betéteket, azaz a hosszanti betétet – amit köznyelven lúdtalpbetétnek hívunk – vagy a harántemelőt, amely a modellek talpában elől középen található kis domborulat (a cipőiparban szívecskeként is ismerik). Ha valaki lapos lábbal rendelkezik, akkor olyan talpformát keressen, amely támogatja a láb boltozatát, és segít megakadályozni a fájdalmat. Ha valaki ízületi gyulladással küzd, akkor olyan puha talpbetétre van szüksége, amely csökkenti a terhelést az ízületeken.


A gyógypapucs anyaga szintén jelentős szempont lehet. A bőr vagy a textil anyagú papucsok nedvszívóak, légáteresztőek és komfortosak, míg a szintetikus anyagokból készülő termékek nagy előnye, hogy könnyen tisztíthatók.


A méret kardinális szempont, mivel egy rossz méretű gyógypapucs nemcsak kényelmetlen, de komoly lábproblémákat is okozhat. A passzoló méretű terméket azért is fontos kiválasztani, mert a láb egészségének fenntartásához szükséges, hogy a lábbeli megfelelően illeszkedjen a lábhoz.

Amikor megpróbáljuk a kiszemelt modellt, fontos kiemelt figyelmet fordítani a pontos idomulásra és a kényelemre. A gyógypapucsnak megfelelően kell lábunkhoz simulnia, anélkül, hogy túl szoros vagy túl laza lenne. A lábujjaknak legyen elég helye, és a talp támogatásnak is optimálisnak kell lennie. A felpróbálás során érdemes kicsit járkálni a modellben, annak ellenőrzésére, hogy kényelmes-e a járás közben.


Még egy fontos részlet: a sarokmagasság. A túl lapos és a túl magas sarok sem ideális. Míg az előbbi túlzottan nagy terhelést jelent a harántboltozatnak, utóbbi megfeszíti az Achilles-int, ami fájdalomhoz, gyulladáshoz, sarkantyú kialakulásához vezethet. Mindkét esetben nő a bőrkeményedés, tyúkszem és további deformációk kialakulásának veszélye.
Az ideális sarok magassága 2,5-4 cm között mozog. 


Összességében tehát, amikor gyógypapucsot választunk, fontos figyelembe venni a céljainkat, a lábunk típusát és problémáit, a megfelelő méretet és talpbetétet, valamint az anyagot. 
Aki bizonytalan a választásban, kérjen szakértői segítséget, például egy ortopéd cipő-, vagy gyógyászati üzletben dolgozó szakembertől, illetve egy ortopéd orvostól. Ők segíthetnek és javasolhatnak olyan papucsot, amely megfelel az egyéni igényeknek.

                                               
Legjobb gyógypapucs jellemzői, kiválasztása


Milyen gyógypapucs fajták vannak és melyiket, mikor érdemes választani?

 A termékkörnek sokféle fajtája létezik, amelyek mindegyike különböző célokra alkalmas. Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori altípust és kapcsolódó használati célt.


- Orvosi- egészségügyi- nővér papucs: Orvosok, egészségügyi dolgozók, nővérek, ápolók számára készültek. Az ilyen típusú modellek megfelelő talpbetétekkel és párnázással rendelkeznek, amelyek segítenek az állóképesség javításában, valamint a láb- és gerincfájdalmak enyhítésében. Jellemzőjük a könnyű súly és a csúszásmentes alsótalp. A nagyobb biztonság érdekében gyakran hátsó sarokfogó pánttal készülnek.


Munkapapucs
: azoknak segít, akik munkahelyükön papucsra váltják az utcai cipőt. Bölcsődék, óvódák, intézményi dolgozók, szépségiparban, kereskedelemben tevékenykedők, akik sokszor egésznapos állómunkát végeznek. A számukra készülő termékek anatómiai formatalppal készülő könnyű, stabil, csúszásmentes modellek, melyek a lábat szárazon és kényelmesen tartják.


- Kényelmi gyógypapucs: Azoknak a személyeknek ajánlják, akik lábukat otthon is a megfelelő lábbeliben szeretnék pihentetni, akik hosszú távon gondolkoznak, szeretnék a későbbi láb deformitásokat megelőzni egy megfelelően felépített, kialakított komfort modell viselésével.


Lábkímélő gyógypapucsok
: viselésük az érzékeny, fájós lábbal, bütyök vagy egyéb lábproblémákkal küzdőknek ajánlott. Az ilyen típusú termékek általában könnyűek, rugalmas, elasztikus felsőrésszel és puha talpbetéttel rendelkeznek, amelyek segítenek enyhíteni a fájdalmakat és javítani az járás- és állóképességet.


Masszázspapucs
: Azok számára ajánlják, akik szeretik a lábmasszázst, vagy olyan álló- vagy ülőmunkát végeznek, amelyek miatt fáradtnak érzik a lábukat. Az ilyen típusú modellek különleges talpbetétekkel rendelkeznek, amelyek serkentik a vérkeringést, és segítenek enyhíteni a fáradtságot és a feszültséget.


A számunkra optimális termék kiválasztása nagyon lényeges annak érdekében, hogy biztos támogatást nyújtson a lábnak. Fontos, hogy figyelembe vegyük a saját lábproblémáinkat és a kívánt célt annak érdekében, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb típusú terméket. 


A talpkiképzés fontossága – talp típusok

A talp formája, kiképzése gyakorlatilag alapvető szempont, meghatározza, hogy a modell rendelkezik-e a számunkra lényeges funkcióval. Többféle talp kialakítás, másnéven talpbetét létezik.

 • Anatómiai forma talp: A lábfej anatómiáját követő ívelt talpforma, egy rétegű béléssel fedett, hosszanti- vagy haránt boltozati kialakítás nélkül. 
 • Puha talp(belső): Az anatómiai forma talp és a fedő bélés közé puha réteg kerül, ami lehet vékony szivacs, zselé, habszivacs. Ezáltal a papucs belseje puhábbá válik.
 • Süllyesztett talp(ágy): Az anatómiai talpformát a talpba süllyesztve alakítják ki. Lehet egyrétű béléssel fedett vagy további puha réteggel kialakított.
 • Hosszanti emelővel kialakított, köznyelven lúdtalpbetétes talp: A lábfej hosszanti boltozatának megemelésére és támasztására szolgál. Az emelő lehet talpformában kialakított vagy a bélés alá pluszban bevarrott betét.
 • Harántemelővel készült talp: A lábfej haránt, azaz keresztboltozatát támasztja meg, így javítva a súlyelosztást ezáltal könnyítve a terhelést. A talpon elől középen lévő domborulat, mely szintén lehet talpformában kialakított és pluszban bevarrott.
 • Masszázs talp: kialakításában lehet finoman masszírozó hullámos talpfelület, vagy tüskés talpbelső, mely a vérkeringést jótékonyan stimulálja.
 • Kombinált talpak: fenti kialakításokat az adott funkció elérésének érdekében egymással is kombinálják, így alakítják a speciális lábproblémák enyhítését célzó modelleket.

 

Felhasznált alapanyagok

A felsőrész és a talpbélés anyaga szintén többféle lehet.
- Bőr: természetes anyag, bőrbarát, jó nedvszívó képességű
- Textil: nedvszívó, légáteresztő és gyakran rugalmas 
- Műbőr és szintetikus anyagokból készülő termékek nagy előnye, hogy könnyen tisztíthatók, de nem nedvszívóak és nem mindenki bírja őket

Összefoglalva, a talpforma, a talpbetét és a sarok magassága mellett, a felhasznált anyagok minősége is fontos tényező, amelyeket figyelembe kell venni a választás során. 


Hogyan válasszak papucs méretet, milyen szempontokat vegyek figyelembe, milyen lábfej adottságok számítanak?

Az általános szabály, hogy a gyógypapucsot mindig a saját lábmérethez és nem egy másik lábbeli méretéhez kell igazítani, hogy valóban kényelmet biztosítson a lábnak. Ahhoz, hogy a megfelelő méretű modellt válasszuk, figyelembe kell venni számos szempontot. Az elsődleges szempont a lábméretünk, de a lábfej alakja, magassága és az általunk preferált illeszkedési mód is fontos szerepet játszik a lábbeli helyes méretének kiválasztásában.

Az alábbiakban néhány konkrét szempontot mutatunk be, amelyek segíthetnek a pontos méret kiválasztásában:   


talphosssz-merese.jpg1. Lábméret: A legfontosabb szempont a megfelelő méretű gyógypapucs kiválasztásánál a lábméretünk. A lábméretet általában centiméterben adják meg, és érdemes mérni a láb hosszát és szélességét is. A nagyobb üzemek, gyárak különböző hosszméretű lábbeliket gyártanak, a kis cipőkészítő manufaktúrák azonos hosszon belül különböző szélességű modelleket is készíthetnek.  


2. Lábfej alakja: A lábfej alakja szintén fontos szempont, mivel a különböző modellek eltérően illeszkednek. Ha széles a lábunk, akkor érdemes szélesebb talpú modellt választani, hogy kényelmesen elférjen a lábfejünk. Akinek magas a rüsztje, annak olyat kell választani, amelynek felsőrésze - legyen az zárt vagy nyitott - elég bő ahhoz, hogy ne feszüljön a lábfejre, valamint a talp felépítésére is figyelmet kell fordítani.

3. Talpforma: A túl lapos lábfej esetén érdemes olyan gyógypapucsot választani, amely hosszanti- és haránt boltozati emelővel ellátott, így tartást ad a talpnak, a lábfejnek és az ujjaknak.

4. Járásstílus: Azoknak, akiknek lesüllyed a lábboltozatuk járás közben, olyan modellt kell választaniuk, amely stabilan támogatja a lábívüket. Összefoglalva: a megfelelő méret kiválasztása nem csak a lábméretünkön múlik. A láb alakja, magassága és az általunk preferált illeszkedési mód mind fontos szempontok. 

 

Fontos! Webáruházból történő online vásárlás esetén érdemes olyan webshopból választani, amelynek rugalmas a visszaküldési politikája, hogyha mégsem megfelelő a rendelt méret.

 

Gyógypapucs márkák

Ha a cikk olvasással eddig eljutottál, már körvonalazódott, hogy a „legjobb gyógypapucs” fogalmát nem a márkák, hanem a fent felsorolt szempontok szerinti egyéni illeszkedés határozza meg. 

Egyes ismert márkák, mint például a kiváló minőségű, modern termékeket gyártó Fratelli Babb, vagy a kifejezetten népszerű olasz Sanital Light termékek garantált minőséget nyújtanak, de ez nem jelenti azt, hogy egy kevésbé ismeret, de igényeinkhez jobban passzoló, akár speciális kialakítású termék ne lehetne a számunkra legjobb.

 

Vásárlás után - gyógypapucsok ápolása

 A lábbelik megfelelő karbantartása a hosszú élettartamot biztosítja és az optimális kényelmet nyújtja a viselőjének. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy milyen karbantartást igényel egy papucs, beleértve a rendszeres és az alkalmi feladatokat.


- Rendszeres karbantartási feladatok:

Tisztítás: Rendszeresen meg kell tisztítani, hogy elkerüljük a szennyeződéseket és a kellemetlen szagokat. A felső részt és a bélést anyaguktól függően puha ronggyal, enyhén nedves ronggyal vagy puha kefével kell tisztítani. A talpát pedig egy nedves ronggyal.

Szellőztetés: Fontos, hogy a modelleket rendszeresen szellőztessük, különösen, ha nedvesek lettek vagy hosszabb ideig használtuk őket.

Tárolás: A papucsokat száraz, hűvös helyen kell tárolni, hogy elkerüljük a penészképződést és a szagok képződését.


- Alkalmi karbantartási feladatok:

Cserélhető talpbetét tisztítása vagy cseréje: Ha a modellek tartalmaznak cserélhető talpbetét, akkor ezeket rendszeresen ki kell venni és megtisztítani, vagy cserélni kell, ha már elhasználódtak.

Ragasztás: Ha a felső rész és a talp elválik egymástól, akkor ragasztást igényelnek.

Csat tisztítása: Ha a termékek rendelkeznek csattal, akkor ezeket időnként meg kell tisztítani, hogy megakadályozzuk a rozsdásodást és a meghibásodást.

Ha a fent említett karbantartási feladatokat nem hanyagoljuk el, akkor a papucsok élettartama megnő, és hosszabb távon szolgálják lábaink kényelmét és egészségét.

 

Fontos! A gyógypapucs viselés csak egy eszköz a láb egészségének megőrzése érdekében, amit további lépésekkel, például a helyes testtartással és a megfelelő lábápolással és mozgással együtt kell alkalmazni. 

Az egészséges lábak érdekében fontos odafigyelni a cipő- és lábbeli vásárlásra, és nem csak a megjelenésre vagy divatra alapozni a döntést. A megfelelő gyógypapucs kiválasztása és viselése hosszú távú előnyöket jelenthet a láb egészségének megőrzésében és általános jólétünkben.

 

 

 

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December

Új fiók létrehozása

Már van fiókod?
Jelentkezz be inkább Vagy Reset password